Єлизавета ІІ прописала для себе винятки в понад 160 британських законах

Четвер, 14 липня 2022, 23:09

Британська королева Єлизавета ІІ домоглася додання виключень для себе в понад 160 законах, які стосуються різних сфер – від захисту тварин до прав працівників, чим забезпечила собі винятковий порівняно з іншими британцями імунітет.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні The Guardian.

Юридично британська королева є водночас публічною і приватною особою. Публічна особа – це Єлизавета ІІ, вона виконує функції глави держави і є власником майна, забороненого для продажу – наприклад, Букінгемського палацу.

Натомість приватна особа –Єлизавета Віндзор – може купувати й продавати своє майно. Це зокрема Сандрінгемський і Балморальський палаци. Єлизавета ІІ як глава держави не може притягатися до кримінальної чи цивільної відповідальності, а от Єлизавета Віндзор – теоретично може.

Як стверджує The Guardian, Єлизавета ІІ домоглася зміни низки законів таким чином, щоб забезпечити собі як приватній особі якнайбільший захист перед законом – передусім у зв’язку з майном, яким вона володіє.

Королева Британії стала другим монархом у світі за тривалістю правління

Приміром, у понад 30 законах прописано, що поліція не може заходити до Сандрінгемського чи Балморальського палацу без дозволу королеви для розслідування імовірних злочинів – жоден інший приватний землевласник не має такого права.

Також правоохоронці повинні повинні просити в Єлизавети ІІ дозволу, щоб розслідувати імовірні порушення на її ставках із розведення лосося й форелі в Балморалі.

Букінгемський палац і уряд Великої Британії відмовились детально відповісти на питання The Guardian щодо процесу узгодження законодавчих виключень. Так, вони не відповіли, чи просила про таке особисто королева або її представники.

У разі, коли королем стане принц Чарльз, більшість передбачених британськими законами виключень щодо Єлизавети ІІ будуть стосуватися і його.

Читайте також: Британська монархія у питаннях та відповідях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.