Підводний човен РФ, здатний нести гіперзвукові ракети, заплив у води Данії

Вівторок, 19 липня 2022, 19:24

Збройні сили Данії в понеділок увечері повідомили, що в данські територіальні води заплив російський підводний човен "Сєвєродвінск" – він здатен зокрема нести сучасні російські надзвукові ракети "Циркон".

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Російський підводний човен "Сєвєродвінск" наразі пливе через внутрішні води Данії з двома кораблями супроводу. Прохід запланований і контролюється збройними силами Данії", – йдеться в повідомленні данських ЗС у Twitter.

Там додали, що "Сєвєродвінск" вирушив до Санкт-Петербурга для участі у святкуванні дня військово-морського флоту Росії.

Як зазначає The Barents Observer, це перший випадок, коли російський атомний підводний човен, здатний нести гіперзвукові ракети, запливає в акваторію Балтійського моря. Невідомо, чи є такі ракети зараз на "Сєвєродвінску".

У попередні роки атомні субмарини, які мали брати участь у параді до дня російського ВМФ, пропливали вздовж узбережжя Норвегії – ймовірно, тому, що вони тоді не перебували у стані підвищеної бойової готовності.

Підводний човен "Сєвєродвінск" Росія спустила на воду у 2013 році. Він став флагманом нового класу субмарин "Ясень". 139-метрове судно оснащене одним ядерним реактором. Саме з нього у 2021 році вперше запустили гіперзвукові ракети "Циркон".

У червні міністерство закордонних справ Данії заявило, що російський військовий корабель двічі порушив данські територіальні води.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.