Румунія хоче купити у Франції субмарини і гелікоптери

Вівторок, 19 липня 2022, 20:32

Міністр оборони Румунії Васіле Динку заявив про намір придбати на потреби збройних сил країни французькі підводні човни Scorpene та французькі гелікоптери.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Динку розповів в інтерв’ю порталу DefenseRomania.

"Ми підписали декларацію про наміри з міністром оборони Франції щодо майбутнього проєкту, щодо якого ми вже почали кроки, щоб передати його в парламент. Цей проєкт пов’язаний із підводними човнами та гелікоптерами Scorpene", – заявив міністр оборони Румунії.

Він також зазначив, що під час візиту делегації з Франції на чолі з президентом Емманюелем Макроном до Румунії в середині червня сторони "обговорили модернізацію румунських військово-морських сил".

Ще у 2018 році міністерство оборони Румунії говорило про необхідність придбання трьох субмарин для військово-морських сил. Тоді йшли обговорення про купівлю суден у німецької компані ThyssenKrupp Marine Systems, але через брак коштів переговори не були успішними.

Scorpene – підводні човни нового покоління, виготовлені компанією Naval Group з Франції у співпраці з іспанською Navantia. Їхній розмір коливається від шістдесяти до сімдесяти метрів, а ціна наближається до пів мільярда євро.

За даними джерел DefenseRomania, у 2023 році Румунія має намір розпочати вертолітну програму. Йдеться про закупівлю гелікоптерів для Сухопутних військ.

У червні міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску заявив, що НАТО повинне посилити свій контингент у країні з огляду на те, що вона розташована біля Росії, яка становить найбільшу загрозу європейській безпеці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.