Естонія дозволила анулювати паспорти натуралізованих громадян, які воюють на боці РФ

Середа, 20 липня 2022, 14:48

Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив закон про внесення змін до Закону про громадянство, який дає уряду право дискреційним рішенням позбавити громадянства людини, яка отримала естонське громадянство шляхом натуралізації.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Postimees.

За ухвалення закону проголосували 52 члени Рійгікогу, проти проголосували 17.

Паспорт дозволятиметься анулювати у випадку вступу людини на державну чи військову службу іноземної держави чи військової організації, якщо така служба пов'язана із загрозою громадському порядку чи національній безпеці Естонії. Наприклад, він дає змогу позбавити естонського громадянства людей, які їдуть воювати в Україну на боці Росії.

Відповідно до закону, уряд також може анулювати отримане шляхом натуралізації естонське громадянство, якщо громадянина було засуджено за злочини проти людяності або злочини агресії.

При цьому згідно із законом уряд має право не позбавляти естонського громадянства, якщо служба людини в іноземній державі не загрожує безпеці Естонії. Наприклад, якщо людина йде воювати на боці України, аби захищати територіальну цілісність, суверенітет та незалежність української держави.

Водночас, держава не рекомендує естонським громадянам воювати за будь-яку іноземну державу, оскільки не може гарантувати захист естонських громадян у зоні військових конфліктів.

Нагадаємо, президент Латвії Егілс Левітс підтримав ініціативу позбавлення громадянства тих жителів, які підтримують повномасштабне вторгнення Росії проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.