Що відомо про ймовірну наступницю Боріса Джонсона, проукраїнську британку Пенні Мордонт

Аналітика коротко
Середа, 20 липня 2022, 16:08

Український прапор на аватарці, поселення вдома українців, які виїхали за кордон через війну - це все про Пенні Мордонт, яка є одним із головних претендентів на посаду Бориса Джонсона.

Політикиня у разі обрання обіцяє не просто продовжити політику чинного британського прем'єра на "українському треку" – вона прямо каже, що буде добиватися перемоги України.

Про те, що ж відомо про Пенні Мордонт і її шанси на перемогу, читайте в матеріалі журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Курс на перемогу України: хто така Пенні Мордонт, кандидатка у прем'єри Британії.

Мордонт народилася в англійському місті Торкі в сім'ї колишнього десантника й вчительки для дітей з інвалідністю. Вона стверджує, що її назвали на честь легкого крейсера "Пенелопа", який брав участь у морських битвах Другої світової.

У 15 років Пенні стала годувальницею родини. Її мати раптово померла від раку, а пізніше хворобу діагностували і в батька. Тому Пенні довелося працювати на заводі Johnson & Johnson і помічницею ілюзіоніста Вілла Ейлінга.

Вона стала першою в родині, хто навчався в університеті. Мордонт вивчала філософію і цікавилася політикою.

Після навчання Пенні поєднувала політичну активність із роботою в комунікаціях, очолювала молодіжне крило британської Консервативної партії, а згодом відповідала за роботу партії з телеканалами.

У велику британську політику Пенні Мордонт потрапила лише з другої спроби.

У 2005 році вона програла лейбористу на виборах в окрузі Портсмут-Норт, але через п'ять років здобула перемогу і відтоді постійно вигравала у тому ж окрузі.

У 2014 році Мордонт здобула посаду у міністерстві з питань децентралізації, за рік стала першою жінкою на посаді молодшої міністерки збройних сил Британії.

Далі вона очолила міністерство міжнародного розвитку, утворене після початку виходу Британії з ЄС, а пізніше – стала молодшою міністеркою з прав жінок і рівності.

У травні 2019 року тодішня прем'єрка Тереза Мей призначила Мордонт очільницею міністерства оборони – знову ж таки, першою жінкою на цій посаді. Але Мордонт протрималася всього місяць, проте повернулася в уряд вже в лютому 2020 року - у складі комітету щодо Brexit. Через рік вона отримала нинішню посаду молодшої міністерки з торговельної політики.

Колеги Мордонт називають її цілеспрямованою і працьовитою. Деякі однопартійці вважають її чудовою альтернативою Борису Джонсону – із таким же іміджем не надто серйозного політика, але при цьому без шлейфу скандалів і більш наближеної до народу.

У 2016 році на тлі референдуму про вихід Великої Британії з Європейського Союзу Мордонт підтримала Brexit.

Ліз Трасс і Кемі Баденох заявили, що Мордонт під час роботи в міністерстві нібито планувала пом'якшити вимоги для транспереходу. А всі ЛГБТ питання дуже суперечливі для консервативної партії.

Наразі Пенні Мордонт є одним із ключових кандидатів на посаду лідера Консервативної партії.

Її обрання однозначно буде позитивом для України.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну вона пообіцяла підтримку. І це були не лише слова. Мордонт організувала у своєму окрузі спільно з місцевою газетою пункт збору гуманітарної допомоги, яку потім передали українським військовим у Миколаєві.

Єдиною з чинних кандидатів взяла участь у програмі "Дім для України" й прийняла у своєму домі українського біженця.

І тільки вона зі всіх чинних претендентів на посаду розмістила український прапор на своїй аватарці у Facebook.

Детальніше - в матеріалі журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Курс на перемогу України: хто така Пенні Мордонт, кандидатка у прем'єри Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.