П’ять держав ЄС пропонують відкрити меморіал жертвам тоталітаризму в Брюсселі

П'ятниця, 22 липня 2022, 18:33

Глави Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Румунії звернулися до керівників Європейської комісії, Ради ЄС та Європейської ради з пропозицією створити меморіал жертвам тоталітаризму в Брюсселі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомив президент Румунії Класу Йоганніс.

"Разом із Гітанасом Наусєдою, Каєю Каллас, Кріш’янісом Каріньшем і Матеушем Моравецьким надіслав листа інституціям ЄС щодо необхідності популяризувати європейську історію і пам’ять по всьому ЄС, що має стати частиною національних освітніх програм усіх держав-членів", – написав Йоганніс у Twitter.

У листі глав п’ятьох держав засуджуються тоталітарні режими ХХ століття – нацизм і комунізм, а також проводяться паралелі із ситуаціями в радянській та сучасній Росії, яка "ніколи не засудила злочини совєтів, а її нинішнє керівництво прямо толерує і навіть з ентузіазмом підтримує радянську спадщину".

"Без точного, чесного й всеосяжного оцінювання минулого ми не зможемо запобігти подальшим злочинам на нашому континенті або розслідувати ті, що нині відбуваються в Україні", – вважають автори листа.

Вона пропонують ЄС на основі уже створеної Платформи європейської пам’яті та совісті створити Пан’європейський меморіал жертвам тоталітаризму в Брюсселі, що "стало б украй важливим кроком для забезпечення належної пам’яті злочинів, скоєних тоталітарними режимами, включно з радянським".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: