У Нідерландах розкритикували плани уряду селити біженців на круїзних лайнерах

П'ятниця, 22 липня 2022, 21:00

Плани уряду Нідерландів щодо розміщення біженців, які прибувають до країни, на круїзних лайнерах, були розкритиковані неурядовими організаціями як "абсурдні" та незаконні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Guardian.

Три великі кораблі вже введені в експлуатацію, а один має стати на якір у Велзені, поблизу Еймейдена в Північній Голландії, хоча міністри намагаються знайти інші порти.

Чиновники також вивчають, як вони можуть дозволити біженцям вільно пересуватися на кораблях і з них, щоб уникнути заяв про те, що ті, хто перебуває на борту, незаконно утримуються в державному полоні.

Вважається, що цей крок необхідний через брак місць у центрах для біженців у світлі великої кількості українців, які тікають від війни.

Близько 3000 біженців можуть бути розміщені на круїзних лайнерах з вересня згідно з планами, узгодженими урядом Нідерландів на початку цього тижня.

Біженці були змушені спати на траві біля одного центру для біженців у селі Тер-Апель на півночі Нідерландів через брак місця. Уряд каже, що ця ситуація не буде вирішена принаймні два тижні.

Уряд ще більше розлютив неурядові організації, припустивши, що людей з України не будуть відправляти на кораблі, на відміну від біженців з інших країн.

Рада у справах біженців VluchtelingenWerk назвала ідею розміщення шукачів притулку на суднах "абсурдною".

 "Прийом шукачів притулку зараз значно нижчий від стандартного. Круїзне судно як тимчасовий захід вже набагато краще, ніж звичайний кризовий притулок. Але відпустити їх дрейфувати в море – зовсім інша історія" - сказав речник організації.

"Вам не потрібні дослідження, щоб розуміти, що не можна робити таке з людьми, які втекли від війни та насильства. Треба дбати про біженців як суспільство, а не на відстані в морі" - додав він.

Представництво ООН у справах біженців у Нідерландах також заявило, що цей крок є "небажаним".

Два роки тому Міністерство внутрішніх справ Великої Британії розглядало можливість розміщення біженців на невикористаних поромах, пришвартованих біля узбережжя, але фінансові витрати виявилися занадто високими.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.