На тлі газової війни Чехія заповнила сховища на рекордні 80%

Вівторок, 26 липня 2022, 11:18

За словами прем'єр-міністра Чехії Петра Фіали, на тлі газової кризи сховища природного газу в Чехії заповнені на рекордні 80%. 

Про це Фіала розповів у Twitter, пише "Європейська правда".

"Ми на історичному максимумі. Ми працюємо над тим, щоб якомога краще підготуватися до зими", - зазначив глава чеського уряду.

Таким чином, Чехія вже досягла показника, до якого країни Європейського Союзу повинні наповнити резервуари до листопада цього року.

Міністр промисловості й торгівлі Йозеф Сікела уточнив, що обсяг газу у сховищах склав 2 мільярди 687 мільйонів кубометрів.

До російського вторгнення в Україну Чехія майже повністю залежала від російського природного газу. З тих пір країна ЄС збільшила свої поставки, в тому числі за рахунок поставок скрапленого природного газу (СПГ) через Нідерланди.

У понеділок російський газовий гігант "Газпром" оголосив, що в середу, 27 липня, зупинить на ремонт ще одну турбіну газопроводу "Північний потік-1". Таким чином, поставки газу зменшаться до 33 мільйонів кубометрів на добу, або до приблизно 20% потужності.

ЄС вважає політично мотивованим останнє скорочення поставок газу Росією.

За даними ЗМІ, представники країн ЄС в загальних рисах погодили план Єврокомісії щодо скорочення споживання газу, але буде низка винятків.

У вівторок план повинні затвердити міністри енергетики країн ЄС. Чехія у цьому півріччі є головуючою країною в Раді Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.