ЄС зобов'язаний почати переговори про вступ, коли Київ виконає сім критеріїв - глава МЗС Словенії

П'ятниця, 29 липня 2022, 15:15

Глава МЗС Словенії Таня Файон вважає, що ЄС повинен розпочати переговори про вступ з Україною після того, коли вона виконає 7 критеріїв Єврокомісії.

Про це вона сказала в інтерв’ю "Європейській правді".

"Перш за все, є перелік речей, які ви маєте виконати, починаючи з судової реформи, та інші реформи. Ви маєте довести це перед тим, як зробити наступний крок. І це нормальний процес, заснований на досягненнях вашої країни… Але якщо ви зробили, і якщо ЄС це визнав – то ЄС буде зобов’язаний виконати свою обіцянку (розпочати переговори про вступ. - Ред.) - сказала Файон.

Голова МЗС Словенії про війну з РФ та вступ України до ЄС

Варто зазначити, що у документах ЄС немає прямого зобов’язання щодо початку переговорів з Україною після виконання критеріїв Єврокомісії.

Водночас, Файон підкреслила, що процес початку вступу України може тривати довго, але якщо буде воля ЄС та прагнення України, то він "буде дуже швидким".

"Буде помилкою чекати, що я зараз скажу, що  ЄС з плином часу залишиться об’єднаним з цього питання як зараз. Я сподіваюся, що у нас буде політична воля та сила, і коли Україна зробить свою роботу - у нас буде консенсус для того, щоби зробити нашу обіцянку реальністю", - додала вона.

Зауважимо, для початку переговорів про вступ України необхідно, щоб Єврокомісія ухвалила позитивний звіт щодо України вже до кінця цього року в рамках процедури оцінювання країн-кандидатів. 

У звіті Єврокомісія розгляне прогрес, якого досягла Україна за сімома ключовими питаннями, які визначив ЄС, надаючи статус кандидата

Керівник представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив, що призначенням глави САП Україна виконала одну з рекомендацій Єврокомісії.

Дивіться повне інтерв’ю: 6 років на переговори з ЄС. Підштовхування до угоди з РФ. Інтерв’ю МЗС Словенії про війну та мир

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.