Словенська міністерка закордонних справ розказала, від чого залежить євроінтеграція України

Аналітика коротко
П'ятниця, 29 липня 2022, 19:24

Таня Файон від початку літа обіймає посаду віцепрем’єрки та очільниці МЗС Словенії. Це її перша робота в уряді, однак у європейській політиці вона з 2009 року, коли стала депутаткою Європарламенту.

Відтоді словенка здобула однозначну репутацію політика, що підтримує сусідів ЄС. Файон, яка працювала у групі соціал-демократів, у ці роки підтримувала також резолюції щодо України.

Про те, коли Україна може розраховувати на кінець війни і вступ до ЄС, читайте в матеріалі редактора Європейської правди, Сергія Сидоренка, "Я знаю, що Україна має перемогти, але оптимістичний сценарій – щоби війна зупинилася".

Або дивіться повне інтерв'ю Тані Файон на нашому YouTube-каналі.

Таня Фійон приїхала до Києва, щоби підтвердити: Словенія повністю засуджує російську агресію, повністю підтримує суверенітет і цілісність України, і буде підтримувати Україну всіма шляхами.

Вона нагадала, що її компетенція як міністра закордонних справ – це гуманітарна допомога. Словенія надає додатково допомогу на суму 1 млн євро на лікування постраждалих, на "швидкі", на доставку продуктів тощо. Це додатково до 8,8 млн, які Словенія вже надала. І, крім того, країна передала Україні багато військового обладнання. Зважаючи на те, що Словенія – маленька країна, це - доволі багато.

Пані Фійон не надала прямої відповіді, що Україна має обов'язково перемогти. Проте зазначила, що перш за все мир і переговори.

"Я знаю, що Україна має перемогти, але... Я хотіла би бачити щось таке, як зараз, з угодою про початок експорту зерна. Можливо, це символічна угода – хоч ми і сподіваємося, що перші кораблі підуть. Цей експорт справді важливий, у тому числі для подолання продовольчої кризи у світі. Та навіть якщо це символічний крок, то він свідчить, що якісь переговори можливі", зазначила пані міністерка.

Також вона прокоментувала європейські перспективи України: "Але якщо у ЄС є воля, а в України є справжнє прагнення, то я впевнена, що цей процес буде дуже швидким - як ви це вже побачили під час надання статусу кандидата. Є перелік речей, які ви маєте виконати, починаючи з судової та інших реформ. Україна має зробити це перед тим, як відбудеться наступний крок. Це ми побачимо у звіті Єврокомісії, який опублікують наприкінці року. Але якщо ви виконали умови і ЄС визнав виконання критеріїв – то Євросоюз буде зобов’язаний виконати свою обіцянку".

Детальніше - в матеріалі редактора Європейської правди, Сергія Сидоренка, "Я знаю, що Україна має перемогти, але оптимістичний сценарій – щоби війна зупинилася".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: