У Польщі натякнули, що готові на подальші компроміси щодо судової реформи для отримання коштів ЄС

Понеділок, 4 липня 2022, 21:35

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не підтримав пропозицію міністра юстиції свого уряду Збігнєва Зьобро відмовитися від коштів ЄС на відновлення економіки після COVID-19, якщо Єврокомісія наполягатиме на подальшій судовій реформі.

Про це Моравецький заявив в інтерв’ю Polska Times, повідомляє "Європейська правда".

Польський прем’єр прокоментував слова Зьобро про те, що вимоги Єврокомісії до судової реформи Польщі є "тягарем на плечах держави".

"Радше позичання коштів на міжнародних ринках буде тягарем на наших плечах. Якщо хтось каже мені взяти короткостроковий кредит і підвищити економічний ризик для нашої країни, мені така порада здається дуже поганою", – сказав Моравецький.

Він додав, що для Польщі було б "самогубством" відмовитися від коштів ЄС для постковідного відновлення економіки, які можна спрямувати на "інфраструктуру, субсидії фермерам, розвиток приміських зон, науку і дослідження".

"Те, чи сперечаємось ми з Комісією щодо окремих вимог, і те, надійдуть нам гроші у березні чи липні, це питання другорядне", – зазначив прем’єр Польщі.

Нагадаємо, раніше віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова розкритикувала зміни до судової реформи Польщі, які та внесла під тиском ЄС, що погрожував позбавити Варшаву фінансування з фонду відновлення економіки після пандемії COVID-19.

Суперечлива судова реформа Польщі стала причиною її конфлікту з Брюсселем. Зокрема Європейська комісія заморозила фінансування Польщі на подолання наслідків пандемії коронавірусу.

Щоб розблокувати ці кошти, польська влада пішла на корекцію скандального закону. Зокрема, замість скандальної Дисциплінарної палати у Верховному суді буде створена Професійна палата відповідальності, 11 членів якої призначаються президентом з-поміж 33 суддів Верховного суду. Члени Дисциплінарної палати матимуть змогу або піти у відставку, або перейти до іншої палати. Відповідний закон у середині червня підписав президент Анджей Дуда.

Через це ще раніше у Єврокомісії вирішили розблокувати виділення коштів Польщі. Втім, цей крок викликав гостру критику - декілька євродепутатів навіть ініціювали збір підписів для процедури висловлення недовіри президентці Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн, захищаючи рішення, наголосила, що інвестиції "прив’язані" до реформ і конкретних зобов’язань польської влади щодо забезпечення незалежності судової системи.

Читайте також: Крок назустріч ЄС: чи вдасться Польщі владнати гострий конфлікт із Єврокомісією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.