У Брюсселі незадоволені поправками до судової реформи Польщі, потрібними для отримання коштів ЄС

Четвер, 30 червня 2022, 21:18

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова розкритикувала зміни до судової реформи Польщі, які та внесла під тиском ЄС, що погрожував позбавити Варшаву фінансування з фонду відновлення економіки після пандемії COVID-19.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

За словами Юрової, змінений закон "не відповідає" критеріям, які вимагає ЄС, і Польща не отримає фінансування з фонду, поки не закріпить юридично обов’язковим шляхом гарантії незалежності суддів.

Своєю чергою прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Варшава відстоюватиме правильність своєї позиції, й очікує виділення коштів на відновлення економіки наприкінці 2022 року або на початку 2023-го.

Моравецький також згадав про війну Росії проти України, на тлі якої суперечки між союзниками повинні бути відкладені.

У Польщі натякнули на готовність піти на поступки ЄС у скандальній судовій реформі

Нагадаємо, суперечлива судова реформа Польщі стала причиною її конфлікту з Брюсселем. У жовтні минулого року Суд ЄС оштрафував Варшаву за те, що вона не зупинила негайно роботу Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі до остаточного вироку у цій справі.

Крім того, Європейська комісія заморозила фінансування Польщі на подолання наслідків пандемії коронавірусу.

Щоб розблокувати ці кошти, польська влада пішла на корекцію скандального закону. Зокрема, замість скандальної Дисциплінарної палати у Верховному суді буде створена Професійна палата відповідальності, 11 членів якої призначаються президентом з-поміж 33 суддів Верховного суду. Члени Дисциплінарної палати матимуть змогу або піти у відставку, або перейти до іншої палати.

Відповідний закон у середині червня підписав президент Анджей Дуда.

Через це ще раніше у Єврокомісії вирішили розблокувати виділення коштів Польщі. Втім, цей крок викликав гостру критику - декілька євродепутатів навіть ініціювали збір підписів для процедури висловлення недовіри президентці Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн, захищаючи рішення, наголосила, що інвестиції "прив’язані" до реформ і конкретних зобов’язань польської влади щодо забезпечення незалежності судової системи.

Читайте також: Крок назустріч ЄС: чи вдасться Польщі владнати гострий конфлікт із Єврокомісією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.