Президенти Литви і Польщі їдуть на Сувальський перешийок, місце потенційного удару РФ

Четвер, 7 липня 2022, 09:24

Президент Анджей Дуда та президент Литви Гітанас Науседа у четвер зустрінуться на Сувальському перешийку, поблизу Калінінградської області РФ та Білорусі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє "Польське радіо".

Дуда, а також глава Міноборони Польщі Маріуш Блащак відвідають мобільний командний пункт багатонаціональної дивізії "Північний Схід" на Сувальському перешийку, де вони зустрінуться з президентом Литви Гітанасом Науседою та міністром національної оборони Литви Арвідасом Анушаускасом.

Польща отримала сучасну британську систему ППО Sky Sabre

Окрім візиту на мобільний командний пункт, президенти Дуда та Науседа відвідають логістичний батальйон Великого князя Литовського Вітаутаса у Литві.

Командування багатонаціональної дивізії "Північний Схід" знаходиться в містечку Ельблонг. Його завданням є координація діяльності чотирьох багатонаціональних батальйонних бойових груп НАТО, розгорнутих у рамках посиленої передової присутності у Польщі, Литві, Латвії та Естонії. 

Минулого тижня на саміті в Мадриді було прийнято рішення про посилення передової присутності НАТО на північно-східному та південно-східному флангах НАТО. Батальйони  у разі потреби мають бути готові розгорнутися до рівня бригад.

Сувальський перешийок багато експертів називають стратегічним для всього НАТО. Цей перешийок - це територія навколо міст Сувалки, Августов та Сейни, що з’єднує Польщу з Литвою та іншими балтійськими країнами і водночас відокремлює Калінінградську область Росії від Білорусі. 

Оглядачі вважають, що Сувальський перешийок є потенційною ціллю для атаки РФ у разі ймовірного нападу.

Як повідомлялося, до Польщі цього тижня прибуде танковий підрозділ з Британії у рамках заходів підсилення східного флангу НАТО.

30 червня Польща завершила будівництво понад 180 км паркану на кордоні з Білоруссю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.