У Білорусі заявили, що не руйнували поховання польських солдатів, бо його там не було

Четвер, 7 липня 2022, 20:35

Міністерство закордонних справ Білорусі в четвер викликало до себе тимчасового повіреного у справах Польщі Мартіна Войцеховського і прокоментувало повідомлення про знищення поховання солдатів Армії Крайової в селі Мікулішкі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву білоруського МЗС.

Як йдеться у повідомленні, тимчасовому повіреному роз'яснили, що в цьому населеному пункті, за інформацією місцевої влади, "військових поховань та поховань іноземних військовослужбовців не зареєстровано".

У МЗС також заявили, що Білорусі "ніхто не може дорікнути за осквернення місць поховання, знесення пам'ятників або їхнє псування", а от у Польщі нібито лише цього року було вже три десятки актів вандалізму щодо могил радянських солдатів.

Кількома днями раніше міністерство закордонних справ Польщі засудило знесення в білоруському селі Мікулішкі поховання солдат Армії Крайової, яка у Другу світову війну воювала проти нацистської Німеччини.

Меморіал польським солдатам у білоруських Мікулішках було створено у 1990-х роках. За ним спершу доглядав місцевий житель, а пізніше – активісти Союзу поляків у Білорусі в Гродненській області.

Зазначимо, що за кілька днів до інциденту МЗС Польщі висловило протест проти осквернення у Білорусі пам'яток полякам та їхніх могил. Наголошувалося, що це відбувається головним чином на території Гродненської області, де розташовано близько 550 місць упокою польських солдатів, учасників народних повстань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.