Зеленський: Росія втратила вплив у ЄС

П'ятниця, 8 липня 2022, 17:09

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія намагалася зірвати його звернення до парламентів країн Європейського Союзу.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Зеленський заявив у зверненні до парламенту Словенії у п’ятницю.

"Я вдячний усім країнам Європейського Союзу, у яких відбулися такі мої звернення. Ми знаємо, що Росія намагалася зірвати їх, намагалася залучити різні свої зв’язки – політичні, дипломатичні, навіть бізнесові", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що він уже звернувся до парламентів 24 із 27 держав Євросоюзу.

"І я хочу привітати вас із цим очевидним свідченням того, що Росія втратила вплив у Євросоюзі. Факт залишається фактом: більшість країн Євросоюзу непідвладна керуванню з Росії. І це – нова політична реальність у Європі, якої ми досягли всі разом – кожна країна, яка виступила на захист нашої спільної свободи", – наголосив він.

Президент України додав, що в Європі сформувалася антивоєнна коаліція, в основу якої покладені захист свободи та єдність. На його думку, випробування російської війни довело, що "європейські цінності не залишаються просто згадкою про старі договори й конвенції, не служать формальними критеріями лише на рівні риторики, а є реальною основою життя на континенті тут і зараз".

"І кожна країна об’єднаної Європи зробила свій внесок у це. Не тільки ті, хто займає велику площу на мапі і хто звик бувати на самітах "великих". Вільна Європа – це результат принциповості всіх, зокрема й тих, хто не має значних військових або економічних ресурсів, щоб протистояти російському тиску, але хто може боротися завдяки своїй чесності й хороброму серцю", – підсумував Зеленський.

Читайте також: Як діють санкції та коли вони вплинуть на Путіна: стаття головного дипломата ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.