Україна, США і ще вісім держав спростовують фейк РФ про розробку біологічної зброї в лабораторіях

Понеділок, 29 серпня 2022, 19:42

Уряди десяти держав – зокрема України, Грузії, Вірменії та США – в понеділок оприлюднили спільну заяву, в якій наголосили на виключному мирному характері свого співробітництва в протидії біологічним загрозам.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на заяву, опубліковану на сайті Державного департаменту США.

"Наші уряди співпрацюють відкрито та прозоро через Програму зменшення біологічної загрози, яка є частиною Програми спільного зменшення загроз міністерства оборони США. Ці партнерства спрямовані виключно на мирні цілі, вони не мають нічого спільного зі зброєю", – наголошується в заяві.

Підписанти додають, що у межах програми вивчають шляхи захисту здоров’я людей і тварин від спалахів інфекційних захворювань, а також для підвищення лабораторної біобезпеки та біозахисту.

"Наші уряди рішуче підтримують спільну точку зору про те, що таку співпрацю слід не підривати, а радше сприяти та зміцнювати", – додають вони.

Окрім України, Грузії, Вірменії та США, до заяви також приєдналися Йорданія, Ірак, Ліберія, Сьєрра-Леоне, Уганда та Філіппіни.

Про Росію в заяві прямо не згадується, але саме її посадові особи в останні місяці неодноразово заявляли, нібито США у своїх лабораторіях по всьому світу займаються розробкою біологічної зброї.

Так, речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова в червні заявила, що в Грузії діє "американська біолабораторія" під прикриттям дослідницького центру охорони здоров’я імені Лугара.

В Організації Об’єднаних Націй ще в березні заявили, що не мають доказів, що Україна має програму біологічної зброї, тоді як Вашингтон і його союзники звинуватили Росію в поширенні недоведених заяв як можливої прелюдії до проведення власних біологічних або хімічних атак.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: