США планують продати Тайваню зброю на понад мільярд доларів – ЗМІ

Вівторок, 30 серпня 2022, 07:36

Адміністрація Байдена планує офіційно попросити Конгрес схвалити продаж зброї Тайваню на суму приблизно 1,1 мільярда доларів, яка включає 60 протикорабельних ракет і 100 ракет класу "повітря-повітря".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомили Politico три джерела, які безпосередньо знайомі з пакетом.

Ця новина з’явилася на тлі того, що Китай продовжує щодня надсилати військові кораблі та літаки в Тайванську протоку, лише через кілька тижнів після того, як спікер Ненсі Пелосі відвідала острів і засудила спроби Пекіна ізолювати та залякати Тайвань. У відповідь на візит Пелосі Пекін розпочав масштабні безпрецедентні військові навчання навколо Тайваню, які вперше включали ракетний обстріл острова.

Пакет, який все ще перебуває на ранній стадії, включає 60 ракет AGM-84L Harpoon Block II за 355 мільйонів доларів США, 100 тактичних ракет класу "повітря-повітря" AIM-9X Block II Sidewinder за 85,6 мільйона доларів США та 655,4 мільйона доларів США на контракт на розширення радіолокаційного спостереження. Ракети Sidewinder будуть озброювати тайбейські винищувачі F-16 американського виробництва.

Після того, як адміністрація Байдена офіційно оформить повідомлення, голові Демократичної партії та високопоставленому республіканцю в Комітеті із закордонних справ Сенату та Комітеті у закордонних справах Палати представників потрібно буде підписати продаж, перш ніж його можна буде завершити. Законодавці, ймовірно, схвалять продаж, але процес може затягнутися через триваючі канікули в Конгресі.

Останніми роками зросли побоювання, що Китай планує захопити Тайвань військовою силою, оскільки вірить, що острів є частиною Китаю. У відповідь США та інші західні країни прагнуть зміцнити оборону Тайваню.

США зберігають свою прихильність до так званої політики "одного Китаю", викладеної в Акті про відносини з Тайванем 1979 року, який передбачає, що США не будуть встановлювати офіційні дипломатичні відносини з Тайбеєм.

Акт також створив доктрину "стратегічної неоднозначності", згідно з якою США навмисне не дають змоги визначити, чи будуть вони військовим шляхом захищати Тайвань від вторгнення. Законодавці обох партій наполягали на тому, щоб скасувати цю політику, оскільки Тайвань стикається з дедалі більшою войовничою загрозою та тактикою залякування з боку китайської армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: