Тисячі бельгійських спортивних голубів загубилися у Франції через шторм

Четвер, 4 серпня 2022, 20:07

У Франції під час перегонів тисячі голубів загубилися через штомову погоду, і тепер їхні власники з Бельгії намагаються знайти своїх птахів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Перегони голубів почалися в місті Нарбонн на півдні Франції минулої п’ятниці, але вже через 30 кілометрів птахи потрапили в шторм, який, імовірно, їх дезорієнтував і виснажив. За даними Бельгійської федерації голубівництва, власники тільки з Бельгії не дорахувалися близько трьох-чотирьох тисяч птахів.

Федерація назвала результат катастрофою, звинуватила організаторів – Льєжське голубине товариство – у тому, що вони дозволили птахам піднятися в повітря, незважаючи на прогноз поганої погоди, і закликала до їхньої відставки.

Директорка товариства Франсін Лаже офіційно вибачилася за інцидент і визнала, що змагання "не відбулися добре з різних причин", але додала, що випуск птахів було узгоджено з офіційними особами Франції, Нідерландів і Німеччини.

У Льєжському голубиному товаристві додали, що кліматичні умови найближчими днями ще більше ускладнили б змагання через підвищення температури та сильний зустрічний вітер.

Бельгія – батьківщина голуб’ячих перегонів: птахи, випущені за сотні миль від дому, змагаються за те, щоб швидше повернутися туди. Спортивні голуби носять пристрої стеження, що дозволяє визначити, який птах був найшвидшим.

Вважається, що голуби орієнтуються на місцевості за допомогою магнітного поля Землі та свого нюху.

Країна є світовим центром перегонів голубів: близько 18 тисяч бельгійців розводять цих птахів, а місцеві організації влаштовують багато міжнародних змагань.

Незважаючи на те, що голуб’ячі перегони походять із робітничого класу, вони все більше приваблюють великі гроші. У 2020 році китайський покупець заплатив рекордні 1,6 мільйона євро за спортивного голуба-чемпіона з Бельгії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.