Байден попередив Путіна: якщо Росія застосує ядерну чи хімічну зброю – наслідки будуть

Субота, 17 вересня 2022, 08:09

Президент Сполучених Штатів Джо Байден у п’ятницю заявив, що в разі застосування ядерної чи хімічної зброї в Україні на Росію чекають наслідки – щоправда, він відмовився уточнювати, які саме.

Як повідомляє "Європейська правда", таке Байден сказав в інтерв’ю CBS.

Ведучий спитав у президента США, що б він сказав Владіміру Путіну, якщо він розглядає можливість використання хімічної або тактичної ядерної зброї для зміни ситуації на полі бою в Україні.

"Не треба. Не треба. Не треба. Ти зміниш ситуацію на цій війні у масштабах, не знаних із часів Другої світової", – сказав на це американський президент, водночас відмовившись конкретизувати наслідки такого кроку.

"Гадаєте, я б сказав про них вам, якби сам знав, якими саме вони будуть. Звісно, я вам не скажу. Але наслідки будуть. Вони (Росія) стануть ще більшим ізгоєм для світу, ніж вони будь-коли були. І залежно від масштабів їхніх дій ми визначимо, якою буде реакція", – додав Байден.

Про загрозу ядерного удару з боку Росії говорили з кінця лютого, коли Путін віддав розпорядження привести війська в повну бойову готовність. Хоча на Заході така загроза оцінюється як низька, її досі закликають не відкидати.

Раніше в інтерв’ю "Європейській правді" колишній міністр закордонних справ і міністр оборони Польщі Радослав Сікорський заявив, що ядерний удар з боку РФ теоретично може стати підставою для того, щоб Захід дозволив мати Україні ядерну зброю.

Читайте також: "Для РФ тактична ядерна зброя – просто інструмент, зі сценарієм нападу на НАТО".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.