Норвегія продовжила на два роки роботу останньої вугільної шахти на Шпіцбергені

П'ятниця, 2 вересня 2022, 17:19

Уряд Норвегії продовжив на два роки роботу останньої вугільної шахти на території арктичного архіпелагу Шпіцберген.

Про це йдеться у заяві уряду, пише "Європейська правда".

"Шахта 7 мала закритися восени 2023 року, коли також мала бути зупинена місцева вугільна електростанція. Тепер правління ухвалило рішення продовжити роботу шахти на два роки, щоб експортувати вугілля для промислового виробництва до Європи", - йдеться у заяві.

Вугілля буде використовуватися для промислового виробництва, у тому числі як відновник для виробництва сталі в Європі.

За словами міністра промисловості Яна Крістіана Вестре, виробники сталі в даний час повністю залежать від такого промислового вугілля, доки протягом цього десятиліття не з'являться водневі та інші беземісійні технології.

"Через війну є велика невизначеність щодо доступу до критично важливої ​​сировини. Це стосується і виробництва сталі в Європі, від якої ми повністю залежимо. Норвегія має взяти на себе свою частку відповідальності за безпеку постачання сировини", - сказав міністр.

Нагадаємо, у липні влада Норвегії на підставі санкцій не видала дозвіл російській гірничодобувній компанії "Арктикуголь" перевезти товари на Шпіцберген через материкову частину країни.

Через це російські хакери почали кібератаки проти Норвегії, а російське МЗС викликало норвезького посла.

Норвегія не є членом ЄС, але входить до Європейської економічної зони і приєдналася до всіх семи пакетів санкцій, запроваджених проти РФ за вторгнення в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: