У польському Валбжиху демонтували пам'ятник солдату Червоної Армії

фото
П'ятниця, 2 вересня 2022, 20:21

У місті Валбжих, що в південно-західній Польщі, у п’ятницю демонтували монумент солдату Червоної Армії, який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну став предметом дискусій.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у Facebook оголосив мер Валбжиха Роман Шелемей.

"Пані та панове, після отримання висновку Інституту національної пам’яті та воєводства… я розпорядився негайно знести монумент солдату Червоної Армії… Це розпорядження було виконано", – написав Шелемей, виклавши фото на місці колишнього пам’ятника.

Як повідомляє місцеве видання Dziennik Walbrzych, дискусія про пам’ятник розпочалася після повномасштабної агресії РФ проти України в лютому, коли невідомі облили його червоною фарбою.

 
Фото: Dziennik Walbrzych

Ще у березні міські депутати від правлячої партії "Право і справедливість" проголосували за знесення монумента. Тоді мер Валбжиха підтримав це рішення, але додав, що хоче зробити його згідно із законом, щоб ніхто не використовував ситуацію в "пропагандистських цілях".

Зрештою, у травні міська рада звернулася до власника землі, на якій розташовувався монумент – Нижньосілезького воєводства, а також Інституту національної пам’яті, які задовольнили прохання.

Знесення пам’ятників є частиною ширшої кампанії польського Інституту національної пам’яті з ліквідації комуністичних символів. Вона почалася з ухваленого у 2015 році закону й посилилися після вторгнення Росії в Україну в лютому.

Раніше в місті Мальборк, що на півночі Польщі, за вказівкою Інституту національної пам’яті було знесено пам’ятник Червоній армії СРСР, зведений у 1945 році. А в польському місті Бжеґ, що на південному заході країни, минулого тижня почали знесення радянського пам’ятника солдатам радянської Червоної Армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: