Ексглава Мюнхенської конференції закликає Німеччину першою оголосити про передачу Україні танків

Вівторок, 20 вересня 2022, 20:46

Колишній глава Мюнхенської конференції з безпеки і німецький дипломат Вольфґанґ Ішинґер вважає, що Берлін повинен першим оголосити про передачу Україні бойових танків за умови, що це ж зроблять інші союзники.

Як повідомляє "Європейська правда", таку думку Ішинґер висловив в інтерв’ю DW.

Він зазначив, що в Німеччини склався імідж країни, яка затягує з постачанням зброї Україні та здійснює це не на належному рівні. Це також шкодить ролі Берліна як провідної сили в Європі.

"Якщо це те, до чого ми прагнемо, то ми маємо взяти на себе ініціативу і сказати: "Так, ми хочемо діяти не одноосібно, а у згоді з нашими союзниками, і ми поставимо Leopard та іншу важку бронетехніку, якщо наші союзники приєднаються до нас", – запропонував Ішинґер.

На думку німецького дипломата, це означало б, що "Німеччина візьме на себе ініціативу і виявить бодай трохи лідерства".

Німецький міністр заявив про відсутність змін у позиції уряду щодо передачі Україні танків

Серед причин категоричної позиції Берліна щодо постачання танків Ішинґер назвав можливу неузгодженість (інші партнери теж не постачали Україні танки західного зразка), а також бажання ухвалити виважені рішення з огляду на дії РФ та необхідність утримувати коаліцію.

"Від багатьох фундаментальних елементів нашої (німецької) політики довелося відмовитися повністю. І таке непросто зробити партії, яка пишалася багаторічними традиціями політики, націленої на розрядку напруженості, що рухалася курсом на зближення з Росією", – зауважив він.

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц пояснював, що його країна і так достатньо допомагає Україні озброєнням, а рішення передавати танки буде ухвалювати лише в координації із союзниками.

А за словами співголови Соціал-демократичної партії Німеччини Ларса Клінґбайля, урядова коаліція ухвалила одностайне рішення не постачати бойові танки в Україну, оскільки на підготовку українських військових піде тривалий час.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.