15 країн ЄС просять встановити граничну ціну на газ - ЗМІ

Середа, 28 вересня 2022, 18:16

Група з 15 країн, включаючи Францію, Італію, Іспанію, Польщу та Францію, закликала Єврокомісію запропонувати верхню межу цін на всі оптові операції з газом, щоб допомогти стримати зростання цін.

Про це пише Reuters, повідомляє "Європейська правда".

У середу міністр енергетики Бельгії Тінне Ван дер Страетен припустив, що цей захід може бути розроблений як "гнучкий ціновий коридор" для подолання нестабільних цінових коливань.

Але оскільки Німеччина, Нідерланди та Данія були серед тих, хто стверджував, що обмеження ціни на газ зашкодить зусиллям зі стримування енергетичної кризи в Європі, виникли сумніви щодо того, чи зможе будь-яка потенційна пропозиція отримати достатню підтримку для того, щоб стати законом.

"Дуже сумнівно, що обмеження цін на газ є правильним заходом", - сказав чиновник з однієї з країн ЄС, додавши, що економія енергії має бути пріоритетом.

15 країн, що стоять за листом до Єврокомісії, не матимуть достатньої більшості для ухвалення нового закону ЄС без підтримки інших, що може призвести до потенційного конфлікту між країнами-членами, якщо Комісія в майбутньому запропонує встановити верхню межу ціни на газ.

Ті, хто не бажає цього, кажуть, що обмеження цін може призвести до того, що країни будуть намагатися забезпечити постачання на конкурентних міжнародних ринках цієї зими - занепокоєння також висловлювала і сама Комісія.

Обговорення можливих цінових обмежень продовжиться на п'ятничному засіданні міністрів енергетики ЄС, які також мають схвалити пакет заходів, запропонованих Брюсселем минулого тижня, включаючи податки на непередбачувані прибутки енергетичних компаній.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.