Ердоган судитиметься з віцеспікером Бундестагу, який назвав його каналізаційним щуром

П'ятниця, 30 вересня 2022, 10:07

Віцеспікеру німецького Бундестагу Вольфгангу Кубікі загрожує кримінальне переслідування за образу турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана – німецький політик обізвав його "маленьким каналізаційним щуром".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

У листі від 29 вересня кельнський адвокат Мустафа Каплан подав кримінальну скаргу на Кубікі від імені Ердогана, а також подав кримінальну скаргу за образу і наклеп. Лист на семи сторінках надійшов до прокуратури міста Гільдесгайм через місцеву юрисдикцію.

У ньому зазначено, що образа - це "протиправне посягання на честь і гідність іншої особи". Наклеп - це неправдиве твердження про особу перед третіми особами, "яке придатне для того, щоб зробити особу, про яку йдеться, зневаженою". Обидва кримінальні правопорушення в даному випадку скоєні, вважає адвокат.

Термін "каналізаційний щур" слід розуміти таким чином, що Ердоган - це людина, "яку вважають морально ницою, морально деградованою і огидною". Йдеться не про фактичну критику, а виключно про наклеп.

Ердогану також важко сприйняти вираз "також з релігійних причин", "оскільки іслам відкидає такі образи".

Кубікі виступив на захист своїх висловлювань. За його словами, "маленький каналізаційний щур" - це "маленька, мила, але розумна і хитра істота". Він також з'являється у дитячих історіях, зокрема, віце-спікер згадав гру "Каналізаційний щур Калле" і фільм "Рататуй".

Адвокат Каплан оцінив цю репліку як захисну заяву. Ні "Каналізаційний щур Калле", ні "Рататуй" не мали "жодного відношення до турецької політики щодо біженців".

Каплан пише, що Кубікі десятиліттями виступав адвокатом у відомих кримінальних справах. Тому він не може посилатися на незнання. За його словами, Кубікі знає, що термін "каналізаційний щур" по відношенню до Ердогана "є кримінальним злочином".

Туреччина у вівторок викликала посла Німеччини в Анкарі через образливі заяви віцеспікера Бундестагу.

На передвиборчому заході своєї партії в Нижній Саксонії Кубікі розкритикував президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана за його поведінку у кризі біженців. Кубікі назвав Ердогана "каналізаційним щуром" та звинуватив турецький уряд у навмисному провокуванні наступної міграційної кризи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.