Болгарія заборонила в'їжджати росіянам із диппаспортами без віз

Середа, 12 жовтня 2022, 17:05

Уряд Болгарії в середу вирішила частково призупинити дію угоди з Росією про взаємні поїздки громадян.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Dnes.

Зокрема, призупиняється дія пункту 1 статті 1 двостороннього договору, який передбачає, що громадяни двох країн, які мають чинні дипломатичні та службові паспорти, мають право в'їжджати, виїжджати, прямувати транзитом і тимчасово проживати на території іншої договірної сторони без віз терміном до 90 днів протягом будь-якого періоду в 180 днів з дати першого в'їзду.

Іншими словами, громадяни Росії з дипломатичними й службовими паспортами не можуть відтепер в’їжджати до Болгарії без візи. Аналогічне рішення вже було ухвалене на рівні Ради ЄС ще 25 лютого, одразу після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Болгарія підвищить вартість віз для росіян

Раніше Європейська комісія неодноразово закликала до призупинення дії двосторонніх візових угод держав-членів із Росією, зокрема запроваджених ними безвізових режимів для власників дипломатичних та службових паспортів.

Нагадаємо, з 12 вересня набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощення візового режиму з РФ. Процес отримання віз до країн ЄС для росіян став значно тривалішим і дорожчим.

Крім того, 19 вересня набула чинності заборона на в'їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами. А з 30 вересня аналогічні обмеження запровадила і Фінляндія

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.