У Латвії відкинули звинувачення Amnesty International у катуванні мігрантів з Білорусі

Четвер, 13 жовтня 2022, 17:48

Міністерство внутрішніх справ і Державна прикордонна охорона Латвії в четвер заперечили звинувачення міжнародної правозахисної організації Amnesty International у тому, що країна нібито катувала мігрантів, які прибували з Білорусі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Раніше Amnesty International опублікувала доповідь, у якій прямо звинувачує латвійську владу в жорстокому ставленні до мігрантів і біженців на кордоні, насильницькому витісненні цих людей назад до Білорусі, застосуванні до них фізичної сили та тортур.

"Латвія висувала біженцям і мігрантам жорстокий ультиматум: погодитися "добровільно" повернутися у свою країну або залишитися в прикордонній зоні, де їм загрожували затримання, незаконна депортація і тортури. У деяких випадках їхнє затримання на кордоні може бути прирівняне до насильницького зникнення", – заявила директорка європейського бюро Amnesty International Іва Гедді.

ЄС дасть Латвії 63 мільйони євро на укріплення кордону з Білоруссю

Латвійська влада вважає, що такі висновки спираються на неперевірені твердження про те, що відбувалося на латвійсько-білоруському кордоні.

Так, МВС Латвії стверджує, що досі не констатовано жодного випадку, коли представники Державної прикордонної охорони, Національних збройних сил або Державної поліції застосовували б фізичну силу або спецзасоби проти мігрантів. А Державна прикордонна охорона не отримувала скарг про застосування фізичної сили або спецзасобів від осіб, які намагалися незаконно перетнути білорусько-латвійський кордон.

У серпні 2021 року, після збільшення потоку людей, які зібралися на кордоні з Білоруссю, Латвія оголосила надзвичайну ситуацію. У результаті вона призупинила дію права на пошук притулку на чотирьох прикордонних адміністративних територіях і дозволила видворяти людей назад до Білорусі.

Влада Латвії неодноразово продовжувала режим надзвичайної ситуації (зараз він діє до листопада 2022 року), незважаючи на те, що потік мігрантів і біженців скоротився. Водночас латвійська влада визнала, що спостерігаються повторні спроби перетнути кордон одними й тими самими людьми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: