Чому перші призначення нової коаліції в Італії - тривожний сигнал для України

Аналітика коротко
Субота, 15 жовтня 2022, 09:00

Правоцентристська коаліція в Італії де-факто розвалилася вже в перший день голосування за кандидата на посаду голови верхньої палати італійського парламенту.

Такий швидкий розкол всередині нової коаліції настільки захопив італійців, що там майже забули про скандальну біографію нового спікера та його захоплення фашистським диктатором Беніто Муссоліні. 

І це – не останнє скандальне топ-призначення в Італії. Вже незабаром парламент обрав головою нижньої палати  відвертого "друга Путіна" та "спостерігача" на кримському "референдумі" 2014 року, йдеться в статті Ярини Груші-Поссамай (з Італії) Союз фашистів та кримнашистів: як нова коаліція Італії почала роботу зі скандалів.

13 жовтня новообраний італійський парламент зібрався на своє перше голосування. На порядку денному – обрати голову Сенату, верхньої палати італійського парламенту. 

Несподівано для всіх після першої спроби голосування на посаду голови була затверджена кандидатура Іньяціо Беніто Марії Ла Русса – співзасновника партії "Брати Італії", ультраправої італійської політсили, яка отримала найбільшу кількість голосів на минулих позачергових виборах 25 вересня.

Сенсацією стало те, що потрібні голоси надійшли від опозиції, а не від правлячої правоцентристської коаліції, до якої разом з "Братами Італії" входять права партія "Ліга" Маттео Сальвіні та "Вперед, Італіє" Сільвіо Берлусконі. 

Але не менш скандальною є і сама кандидатура нового спікера Сенату – його біографія може багатьох шокувати

Іньяціо Ла Русса народився в родині прихильників італійського фашистського руху. З підліткових років Ла Русса брав активну участь у правому фашистському русі "Молодий фронт". 

У 1973 році брав участь в антикомуністичній демонстрації, під час якої від ручної гранати загинув двадцятидворічний поліцейський Антоніо Маріно. Ім’я Ла Русса називали серед відповідальних за смерть молодого поліцейського. 

У 2012 році він, разом з Джорджією Мелоні та Гвідо Гросетто, засновує партію "Брати Італії". 

Іньяціо Ла Русса відкрито виступає проти одностатевих шлюбів, неодноразово потрапляв у скандали за свої жорсткі і нетолерантні висловлювання.

До колишнього італійського диктатора новообраний голова Сенату відчуває неабиякий пієтет. 

Окрім свого другого імені Беніто на честь італійського диктатора, Ла Русса любить хизуватися перед своїми гостями колекцією бюстів Дуче та різноманітної фашистської символіки.

І щоб до кінця відчути парадоксальність нинішньої ситуації, варто додати, що перше засідання новообраного Сенату відкривала пожиттєва сенаторка Ліліана Сегре, жертва Голокосту та лідерка антифашистського руху Італії. 

Ла Русса був затверджений на посаду голови Сенату вже за результатами першого голосування, отримавши 116 з прохідних 104 голосів.

Отримати позитивний результат Ла Русса допомогли 15-20 голосів, що надійшли від опозиції, адже цю кандидатуру відмовилася підтримувати партія Сільвіо Берлусконі. При чому, голосування було анонімним.

Тож, розкол у правлячій коаліції став дуже гучним сигналом першого робочого дня нових народних обранців.

Італійські ж газети, здається, більше схвильовані тим, звідки взялися голоси в опозиції під кандидатуру Ла Русса, ніж його колекцією бюстів Муссоліні, вдаючи, що останньої наче й не існує.

14 жовтня на посаду голови нижньої палати парламенту обрали Лоренцо Фонтану – політика-екстреміста, який полюбляє носити футболки з написами "Зняти санкції з Росії" і був "офіційним" міжнародним спостерігачем під час кримського "референдуму" 2014 року. 

Він представляє партію "Ліга" Маттео Сальвіні. Нагадаємо, відверто проросійські партії – "Ліга" та "Вперед, Італіє" і ультраправа Джорджія Мелоні зі своїми "Братами Італії" є новою коаліцією в італійському парламенті. 

Обрання Ла Русса та Фонтани може стати чималою проблемою для України. Навіть попри те, що лідерка "Братів" та майбутня прем'єрка Джорджія Мелоні обіцяє продовжити підтримку Києва та зберегти жорсткий курс щодо РФ.

Докладніше – у матеріалі Ярини Груші-Поссамай (з Італії) Союз фашистів та кримнашистів: як нова коаліція Італії почала роботу зі скандалів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.