Франція не впустила спільницю агента ГРУ, причетного до спроби держперевороту в Чорногорії – ЗМІ

П'ятниця, 21 жовтня 2022, 20:51

Французькі спецслужби завадили в’їзду до країни громадяни Росії Юлії Шифманович, яка, як вони вважають, пов’язана з агентом російської військової розвідки (ГРУ) Алєксандром Кулагіним, причетним до низки спецоперацій РФ за кордоном.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW, про це йдеться в розслідуванні Le Monde.

За даними французького видання, Шифманович влітку 2022 року намагалася отримати французьку візу, але консульські служби зробили запит до правоохоронних органів Франції та отримали від них рекомендацію відмовити у візі.

За даними спецслужб, раніше Шифманович супроводжувала в поїздках службовця військової частини ГРУ 29155 Кулагіна.

До цієї частини належать зокрема агенти Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, яких називають причетними до отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії. Також військова частина ГРУ 29155, як вважається, причетна до вибухів на складах боєприпасів у Болгарії та Чехії.

Сам Кулагін, зазначає Le Monde, входив до складу групи, яка намагалася влаштувати державний переворот у 2016 році в Чорногорії. Крім того, агент ГРУ разом із Шиманович та понад десятком інших агентів ГРУ користувалися опорною базою, розташованою у Французьких Альпах.

Нагадаємо, 16 жовтня 2016 року в день парламентських виборів у Чорногорії заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Пізніше, крім лідерів проросійської опозиції Андрія Мандича і Мілана Кнєжевича, в спробі держперевороту звинуватили двох росіян - Едуарда Шишмакова і Владіміра Моісеєва (відомого як Попова). Кулагін, за даними Le Monde, був третім учасником їхнього угруповання.

За версією чорногорської Спеціальної прокуратури, метою перевороту був зрив вступу країни в НАТО. Чорногорія офіційно стала членом НАТО 5 червня 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: