Нейтралітет Швейцарії сумісний із санкціями ЄС, але не членством у НАТО – доповідь уряду

Середа, 26 жовтня 2022, 18:24

Федеральна рада Швейцарії в середу представила доповідь про нейтральний статус країни, в якому підтверджується намір уряду продовжувати відповідну політику й роз’яснюється сумісність нейтралітету з діями НАТО та ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Доповідь про "керівні принципи щодо політики нейтралітету" Швейцарії стала першою з 1993 року та була викликана зміною ситуації з безпекою в Європі, яку спричинило повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

"Нинішня практика надає Федеральній раді (Швейцарії) достатню свободу дій для ухвалення ефективних рішень щодо нейтралітету в окремих випадках з урахуванням глобальної ситуації", – зазначається в повідомленні швейцарської влади.

У доповіді роз’яснюються три принципи, на яких ґрунтуються дії Швейцарії в контексті російсько-української війни: дотримання прав та обов'язків нейтральних держав згідно з міжнародним правом; небайдужість до фундаментальних порушень міжнародного права; сумісність нейтрального статусу з приєднанням до санкцій ЄС.

В Ірландії задумались про перегляд нейтралітету через війну РФ проти України

"Економічні санкції ЄС ухвалюються у відповідь на порушення міжнародного права. Тому їх можна вважати такими, що виконують міжнародну правоохоронну функцію. Федеральна рада оцінює в кожному конкретному випадку, чи відповідає прийняття санкцій загальним інтересам Швейцарії і чи приймає вона їх повністю, частково або у зміненому вигляді", – пояснюється в доповіді.

Що ж стосується членства в Північноатлантичному Альянсі, то, як підкреслюється в документі, нейтральний статус Швейцарії несумісний зі статтею 5 Північноатлантичного договору, який передбачає зобов’язання про взаємодопомогу в разі нападу на одного із членів НАТО. Тож пропонується лише розширювати програми двостороннього співробітництва Швейцарії та Альянсу.

"З точки зору закону про нейтралітет, ніщо не перешкоджає поглибленню співпраці з НАТО чи ЄС. Однак, поки Швейцарія зберігає постійний нейтралітет, важливо забезпечити, щоб така співпраця не могла розглядатися як підтримка воюючої сторони, залученої до міжнародного збройного конфлікту", – зазначається в доповіді.

Зрештою, Федеральна рада Швейцарії підсумовує, що й надалі дотримуватиметься політики нейтралітету та хоче зберегти нейтралітет як інструмент зовнішньої та безпекової політики Швейцарії. Водночас вона "продовжить аналіз впливу війни в Україні на міжнародні відносини та розглядатиме ситуацію в межах своєї зовнішньополітичної стратегії, враховуючи нейтралітет Швейцарії".

Як відомо, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у традиційно нейтральній Швейцарії збільшилася кількість прихильників поглибленого партнерства з НАТО й посилення армії.

У вересні влада Швейцарії задекларувала, що прагнутиме тісніших зв’язків у сфері оборони та безпеки з Європейським Союзом і НАТО після вторгнення Росії в Україну, зберігаючи при цьому свій традиційний нейтралітет.

Читайте також: Корекція нейтралітету: як російська агресія вплинула на безпекову політику Швейцарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: