Єврокомісія представила плани для захисту від кібератак і кращої мобільності військ

Четвер, 10 листопада 2022, 13:46

Європейська комісія у четвер запропонувала два плани з посилення кібероборони та покращення військової мобільності у ЄС на тлі погіршення умов у сфері безпеки після вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

У Єврокомісії наголосили, що нещодавні кібератаки на енергетичні мережі, транспортну інфраструктуру та космічні засоби демонструють ризики, які вони становлять як для цивільних, так і для військових. На додачу комісія представила окремий план дій щодо військової мобільності, аби сили ЄС могли краще реагувати на кризи, що вибухають на зовнішніх кордонах ЄС і за його межами.

У Литві пройшли міжнародні навчання з кібербезпеки

"У Європі ми маємо вільний рух товарів, послуг, людей та капіталу. Але з історичних причин у нас немає вільного руху військових. Та ми повинні бути певними, що у кризовий момент військові країн-членів можуть рухатись швидко, що мости і дороги, які використовуються для щоденних подорожей, придатні для важких службових армійських машин. Що військові контейнери та вантажівки можуть плавно перетинати кордони по всьому ЄС, і це стосується як військового персоналу, так і обладнання", - зазначила віцепрезидентка Єврокомісії Маргрете Вестагер.

За її словами, за останні місяці, коли тривала війна в Україні, у ЄС помітили, що для ефективного результату військовий транспорт має рухатись швидко. 

"Вони (військова техніка. - Ред.) не повинні блокуватись бюрократією чи браком відповідної інфраструктури. І це те, чого ми прагнули з першим планом дій 2018 року… Зараз ми хочемо вжити більше кроків. Наприклад, шляхом диджиталізації процедур, щоб зробити їх швидшими, надійнішими, та щоб переконатися, що машини мають необхідні поставки палива під час поїздки", - додала Вестагер. 

"Кібератаку" на парламент Словаччини спричинив неправильно під’єднаний кабель

Друга пропозиція Єврокомісії стосується політики ЄС у кіберсфері.

"Політика у сфері кібероборони, яку ми презентуємо сьогодні, пропонує нові інструменти, що зміцнять нашу колективну здатність боротися з кіберзагрозами - від раннього виявлення можливих атак до стримування майбутніх загроз. Ми пропонуємо зміцнити співпрацю на трьох головних фронтах: між військовими держав-членів, між цивільними та військовими і між державним та приватним секторами", - додала Вестагер.

Обидві пропозиції комісії передбачають зміцнення співпраці ЄС з НАТО і країнами-партнерами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: