Франція прийняла корабель з 230 мігрантами, який відмовилася пускати Італія

П'ятниця, 11 листопада 2022, 12:44

Благодійне судно із сотнями прохачів притулку, врятованих у морі в центральній частині Середземного моря, причалило у французькому військовому порту Тулон після майже тритижневого стояння у відкритому морі.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда"

Судно попрямувало до Франції після того, як уряд Італії не зміг надати йому безпечний порт.

У четвер французький уряд погодився прийняти судно, назвавши це "винятковим" кроком і пообіцявши вжити заходів у відповідь проти Італії за недотримання міжнародного права і відмову дати судну порт в італійських водах.

У суперечці про міграцію, що поглиблюється, Париж заявив, що Рим виявив безвідповідальність і нелюдяність, не прийшовши на допомогу судну.

Судно Ocean Viking, кероване європейською неурядовою організацією SOS Méditerranée, підібрало мігрантів у морі недалеко від узбережжя Лівії, а потім кілька тижнів шукало порт, який міг би їх прийняти.

У п'ятницю вранці 230 пасажирів судна, включно з 57 дітьми, прибули в середземноморський порт Франції Тулон, після того як умови їхнього перебування на борту погіршилися. Чотирьох пасажирів із серйозними проблемами зі здоров'ям доправили з судна вертольотом у четвер і перевезли у французьку лікарню.

Очікується, що пасажирам судна буде надано медичну допомогу і проведено співбесіду в адміністративному центрі у військово-морському порту Тулона.

Тих, хто має право подати прохання про надання притулку, можуть перевезти до інших європейських країн, дев'ять із яких, включно з Німеччиною, Люксембургом, Болгарією та Португалією, запропонували прийняти загалом дві третини пасажирів на знак "солідарності".

За словами міністра внутрішніх справ Франції Жеральда Дарманіна, тих, кого Франція визнала такими, що не мають права просити про притулок, повернуть у країни походження.

Франція ніколи раніше не дозволяла рятувальним суднам із мігрантами висаджуватися на своєму узбережжі, але цього разу вона зробила це, тому що Італія відмовила їй у цьому.

Дарманін сказав, що за правилами ЄС відповідальність за прохачів притулку лежить на Італії, і що рішення Франції дозволити судну причалити було винятковим заходом, ухваленим із гуманних міркувань через важке становище багатьох хворих людей на борту. Він сказав, що їх врятували в морі, коли вони були "за кілька годин від смерті".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: