В Ірландії визнали неконституційною торговельну угоду ЄС і Канади

П'ятниця, 11 листопада 2022, 17:15

Верховний суд Ірландії мінімальною більшістю голосів визнав невідповідною конституції країни торговельну угоду між Європейським Союзом і Канадою (CETA).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Питання про конституційність CETA порушив ірландський депутат від Партії зелених Патрік Костелло. Він стверджував, що положення договору про зовнішній арбітраж торговельних суперечок між Канадою та країнами-членами ЄС вимагатимуть неконституційної передачі державної влади.

Торговельна угода, підписана у 2016 році, ще не набула чинності, оскільки її ще мають ратифікувати парламенти країн-членів ЄС. Водночас більшість правил угоди вже тимчасово застосовуються в ЄС, що дозволяє переважній більшості канадських товарів імпортуватись без мита.

У 2021 році частина ірландських "Зелених", усупереч позиції уряду та керівництва власної партії, виступили проти ратифікації CETA. Вони стверджували, що зовнішній арбітраж майбутніх торговельних спорів може змусити Ірландію прийняти нижчі екологічні стандарти, яких дотримуються канадські фірми.

Більшістю в чотири голоси проти трьох Верховний суд Ірландії частково погодився з аргументами Костелло, але переважна більшість (шість) суддів вирішила, що ірландський парламент все ж може ратифікувати CETA після того, як до закону про арбітраж будуть внесені поправки, що дозволять відповідну передачу влади.

Депутат від "Зелених" назвав рішення суду перемогою і "неймовірним днем", який захищає "цілісність нашої судової системи і нашої конституції" і ще більше затримає – якщо не заблокує – ратифікацію CETA в Ірландії.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністр і міністр торгівлі Ірландії Лео Варадкар висловив розчарування рішенням Верховного суду, але заявив, що Дублін рішуче налаштований забезпечити "повну ратифікацію угоди".

"Наша початкова оцінка полягає в тому, що референдум не потрібен і що ратифікація може відбутися після внесення деяких змін до внутрішнього законодавства", – сказав Варадкар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: