Чехи продадуть статую голого Путіна, щоб купити ударний дрон для України

Середа, 16 листопада 2022, 19:42

Статую оголеного російського президента Владіміра Путіна на золотому унітазі виставили на аукціон, на отримані кошти чеські активісти з групи Kaputin хочуть купити ударний дрон для України.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Ceske Noviny.

Група Kaputin вже кілька разів встановлювала статую в публічних місцях, в тому числі перед посольством Росії в Празі. Путіна доповнив білоруський лідер Александр Лукашенко, а композиція отримала назву "Голі вбивці". Аукціон стартував онлайн на Twitter-акаунті групи Kaputin, він триватиме до 20 грудня, а стартова ціна становить 10 000 євро. Виручені кошти будуть спрямовані на придбання ударного безпілотника для України.

"Мета манекену - показати зло нинішнього кремлівського режиму у повній наготі. Він відсилає до схильності до дегенеративної розкоші, і таким чином викриває розбещеність та ціннісну порожнечу російського диктатора та його злочинного режиму. Це символ збоченості російського режиму, його мафіозної естетики і тоталітарної волі", - сказав автор концепції Отакар ван Гемунд з активістської групи Kaputin.

За його словами, статуя показує, що Путін лише імітує свою владу. "Це алюзія на новий одяг імператора, який ілюструє, що ми не повинні боятися Путіна, що його сила живиться лише нашим страхом. Він більш вразливий, ніж здається", - додав він.

За його словами, аукціон - це можливість для колекціонерів акціоністського мистецтва, які не люблять Путіна і хочуть підтримати Україну. На думку ван Гемунда, акція може вдарити по Путіну безпосередньо на полі бою: паперовий Путін допоможе профінансувати військову поразку справжнього Путіна.

Статуя Путіна в делікатній ситуації був створений ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Вперше її побачили на заході у квітні 2021 року, коли активісти з групи Kaputin виставили голого Путіна перед посольством РФ у Празі, паркан якого також був прикрашений золотими туалетними щітками.

Творця статуї надихнув російський опозиціонер Алєксєй Навальний, коли наприкінці 2020 року опублікував інформацію про палац Путіна на березі Чорного моря, де одні лише туалетні щітки нібито коштують 15 000 євро.

На золотому унітазі Путін пройшов кілька перетворень. Спочатку він був посаджений на трон зі спущеними червоними шортами, що символізувало, за задумом авторів, чеську дезінформаційну кампанію навколо Мілоша Земана. Тоді інсталяцію із золотим унітазом доповнила пляшка з миючим засобом "Новічок". Після придушення антирежимних виступів у Білорусі на колінах Путіна з'явився зменшений манекен Лукашенка.

Після російського вторгнення в Україну 24 лютого золотий рулон туалетного паперу в руці Путіна був замінений на закривавлену мініатюрну пральну машинку як символ мародерства російських окупантів в Україні. Після виявлення масових поховань у Бучі під п'єдестал Путіна додали муляж тіла цивільної жертви в поліетиленовому пакеті. На грудях диктатора з'явилася золота літера Z, підвішена на золотому ланцюжку.

Нагадаємо, у Чехії за вересень в рамках громадської ініціативи зібрали кошти на закупівлю модернізованого танка T-72 для ЗСУ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: