Глава Пентагону заявив про ризики поширення ядерної зброї через вторгнення РФ в Україну

Неділя, 20 листопада 2022, 16:36

На думку міністра оборони США Ллойда Остіна, повномасштабне вторгнення Росії в Україну може спонукати автократів по всьому світу до гонки за розробкою ядерної зброї, що потенційно може призвести до небезпечної ери ядерного розповсюдження.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico, про це Остін сказав у суботу на Галіфакській безпекової конференції.

У своєму виступі очільник Пентагону окреслив можливий сценарій, в якому автократи поспішатимуть отримати ядерну бомбу, якщо Росія не отримає відсіч через повномасштабне вторгнення в Україну.

"Вони (автократи) цілком можуть прийти до висновку, що отримання ядерної зброї дасть їм власний індульгенцію для агресії. І це може розкрутити небезпечну спіраль ядерного розповсюдження", – сказав Остін.

Директор ЦРУ під час перемовин в Анкарі застеріг РФ від застосування ядерної зброї

Він застеріг, що президент Росії Владімір Путін "може знову вдатися до глибоко безвідповідального брязкання ядерними шаблями", якщо війна в Україні затягнеться, а українські сили й далі здобувати перемоги над російськими військами.

Міністр оборони США наголосив, що допомога Україні в обороні від Росії відповідає американським національним інтересам, і немає іншого вибору, окрім як допомогти Києву в його боротьбі, оскільки мирні переговори найближчим часом навряд чи відбудуться.

За останні дев'ять місяців Росія кілька разів погрожувала застосувати тактичну ядерну зброю проти України, а також бездоказово звинувачувала Київ у підготовці провокації з використанням "брудної бомби".

Застереження Остіна пролунали на тлі тверджень США та Південної Кореї про те, що Пхеньян готується до сьомого ядерного випробування після запуску нової балістичної ракети.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.