Прихильники жорсткого Brexit обурені намірами уряду Британії пом’якшити умови торгівлі з ЄС

Неділя, 20 листопада 2022, 20:35

Уряд Великої Британії намагається вгамувати обурення прихильників жорсткого курсу відносин із Європейським Союзом після того, як стало відомо, що в Лондоні розглядають можливість укладання торговельної угоди з Брюсселем за "швейцарським" зразком.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

У неділю видання The Sunday Times повідомило, що британські урядовці почали фактичний перегляд торговельної угоди щодо Brexit, запропонованої ЄС минулого року, яка дозволить позбутися 80% перевірок між Великою Британією та Північною Ірландією та відкриє Лондону доступ до єдиного ринку.

Цей крок вимагатиме від Британії зобов'язань щодо узгодження – принаймні тимчасового – стандартів у сфері харчових продуктів та сільського господарства, що прихильники жорсткого Brexit вважають неприйнятним як підпорядкування контролю Брюсселю.

За даними джерел The Sunday Times, перегляд угоди на "швейцарський" кшталт є спробою британського прем’єра Ріші Сунака уникнути торгової війни з ЄС та вирішити суперечку щодо Північноірландського протоколу.

Останній міністр з питань Brexit (цю посаду було ліквідовано після виходу Британії з ЄС у січні 2020-го) Стівен Барклі заявив, що не підтримує зміну умов торгівлі з Євросоюзом.  "Я хочу максимізувати можливості, які пропонує Brexit", – сказав Барклі в етері Sky News.

Представник уряду Британії заявив, що інформація про "швейцарську" угоду – це "категорична неправда".

"Brexit означає, що нам ніколи більше не доведеться приймати відносини з Європою, які б передбачали повернення до свободи пересування, непотрібних виплат Європейському Союзу або ставили під загрозу повну вигоду від торговельних угод, які ми зараз можемо укладати по всьому світу", – наголосив він.

Нагадаємо, митний кордон між ЄС та Британією на острові Ірландія є одним із головних протиріч після Brexit. Задля дотримання умов угоди 1998 року, що поклала край тривалому конфлікту у регіоні, "жорсткий" кордон між Ірландією та Північною Ірландією вирішили не повертати, натомість митні перевірки мали відбуватися у портах Північної Ірландії.

Проте цей результат розлютив північноірландських юніоністів, які вбачають у цьому посягання на належність регіону до складу Сполученого Королівства, на додачу до економічних труднощів. У підсумку юніоністи вимагають від Лондона переглянути чи зовсім скасувати дію Північноірландського протоколу - частину угоди про Brexit, де прописані ці умови.

Зрештою, позиція юніоністів призвела до оголошення перевиборів до парламенту Північної Ірландії, які мають відбутися до березня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.