У Данії кілька родин хочуть компенсації за збитки через знешкодження бомб часів Другої світової

Вівторок, 22 листопада 2022, 11:29

У Данії декілька родин підняли питання про компенсацію шкоди для їхнього житла внаслідок контрольованого підриву бомб часів Другої світової війни, який здійснили минулого тижня. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DR.

Дві бомби вагою по 500 кілограмів випадково знайшли у полі в районі міста Сеннеборг ще наприкінці жовтня. Група учасників меморіальної організації початково шукала речі британських пілотів, які загинули у цьому районі. Під час розкопок натрапили на рештки згорілого літака, а згодом - дві неушкоджені бомби, які не розірвалися. Вони скоріш за все були на борту британського бомбардувальника, який прямував на Гамбург, але був збитий. Після знахідки учасники експедиції терміново залишили місце і викликали поліцію. 

Фахівці дійшли висновку, що потрібно проводити контрольований підрив на місці. З міркувань безпеки минулого вівторка евакуювали мешканців близько 200 будинків у зоні ризику, до деяких було лише кілька сотень метрів. Вранці у середу бомби підірвали, від вибухової хвилі декілька будинків все ж отримали ушкодження - в основному вибиті вікна. Поліція отримала загалом 13 повідомлень.

Поки немає визначеності, чи страхові компанії постраждалих вважатимуть це страховим випадком, тому постраждалі родини одразу підняли питання про компенсації від держави. 

"Поки важко сказати, чим це все закінчиться. Можливо, початково громадянам доведеться самим сплатити за роботи. Але коли загальний запит на компенсацію буде готовий, треба буде з’ясувати, хто має сплачувати її", - прокоментував головний інспектор поліції Південної Ютландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.