Британія і ЄС продовжать шукати рішення для Північної Ірландії після Brexit

Понеділок, 7 листопада 2022, 15:07

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн домовилися працювати над розв'язанням проблем з Північноірландським протоколом на зустрічі в рамках кліматичної конференції COP27 в Єгипті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

"Прем'єр-міністр підтвердив необхідність пошуку рішень для дуже реальних проблем, які (протокол) створив на місцях в Північній Ірландії", - сказав представник Даунінг-стріт.

"Вони погодилися з важливістю спільної роботи над узгодженням рішення", - заявили в офісі Сунака.

Раніше повідомлялося, що під час прем’єрства Ліз Трасс Британія, Ірландія та ЄС поновили перемовини для вирішення тривалої суперечки про те, як має застосовуватися угода про Brexit для Північної Ірландії.

Головним питанням суперечки є митний кордон між ЄС та Британією на острові Ірландія після Brexit. Задля дотримання умов угоди 1998 року, що поклала край тривалому конфлікту у регіоні, "жорсткий" кордон між Ірландією та Північною Ірландією вирішили не повертати, натомість митні перевірки мали відбуватися у портах Північної Ірландії.

Проте цей результат розлютив північноірландських юніоністів, які вбачають у цьому посягання на належність регіону до складу Сполученого Королівства, на додачу до економічних труднощів. У підсумку юніоністи вимагають від Лондона переглянути чи зовсім скасувати дію Північноірландського протоколу - частину угоди про Brexit, де прописані ці умови. 

Детальніше на цю тему - у статті: Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.