Латвія вимагає створити спецтрибунал для розгляду російських воєнних злочинів

Середа, 14 грудня 2022, 12:18

Вторгнення Росії в Україну має розглядатися спеціальним трибуналом, навіть заочно, щоб захистити глобальну систему та конфіскувати активи, необхідні для відновлення України.

Про це заявив президент Латвії Егілс Левітс в інтерв’ю Bloomberg, пише "Європейська правда".

Естонія, Латвія та Литва наполягають на створенні міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності російських політичних і військових лідерів.

Такий орган усуне юридичні лазівки, оскільки інші суди не мають юрисдикції.

Минулого тижня депутати Сейму Латвії підтримали заяву із закликом про притягнення до відповідальності винних у міжнародних злочинах Росії в Україні.

Як повідомлялося, група з 90 українських суддів пройде підготовку у Великій Британії для проведення судових процесів щодо воєнних злочинів російських військових.

Раніше президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Україна не є учасницею Римського статуту – міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території. 

Нагадаємо, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, розглядаючи покарання РФ за злочин агресії проти України, вважає за доцільне фокусуватись для цього на вже існуючих інституціях, а не на створенні нового спецтрибуналу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.