Суд ЄС визнав незаконною вимогу Данії до іммігрантів завжди здавати мовний тест для об’єднання родини 

Четвер, 22 грудня 2022, 11:44

Суд ЄС визнав незаконною вимогу данського законодавства, що іммігранти, які законно працюють в країні, мають здати тест на базове володіння данською мовою перед тим, як забрати в країну свого чоловіка або дружину.  

Про це повідомляє "Європейська правда".

Суд не визнав належним обґрунтуванням цього правила те, що знання мови важливе для успішної інтеграції у суспільство, оскільки данське законодавство не бере до уваги спроможність цієї другої людини з подружжя інтегруватися та не містить механізму для врахування інших факторів, що підтверджують успішну інтеграцію того чи тієї, хто проживає і працює у Данії. 

Висновок стосується ситуації подружжя турків. Особа Х приїхала у Данію в 2015 році та подала до міграційної служби заявку на отримання посвідки на проживання на підставі об’єднання родини. Її чоловік проживає у Данії з 1979 року. У заявці було вказано також, що чоловік відтоді данською мовою закінчив навчання за низкою технічних спеціальностей та майже 40 років працює в Данії як механік або менеджер магазинів та складів, відтак не виникає підстав ставити під сумнів його достатнє володіння данською мовою та змушувати його здавати тест на знання мови. Додатковим аргументом наводили також те, що дорослі діти цього чоловіка, матір та брати також давно живуть у Данії. 

Міграційна служба відхилила заявку на тій підставі, що чоловік не виконав формальні умови і відомство не бачить підстав робити для нього виняток з правил. 

Жінка оскаржила це рішення у данському суді, який у свою чергу звернувся за юридичними роз’ясненнями до Суду ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.