Парламент Іспанії пом'якшив закон про заколот, за яким ув'язнили колишніх лідерів Каталонії

П'ятниця, 23 грудня 2022, 10:03

Обидві палати парламенту Іспанії схвалили суперечливу реформу Кримінального кодексу, яка має принести користь лідерам руху за незалежність Каталонії.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда".

"Іспанський парламент остаточно схвалив законопроєкт про адаптацію кримінального законодавства до норм ЄС і реформу злочинів проти моральної цілісності, громадських заворушень і контрабанди зброї подвійного призначення", - йдеться в повідомленні Сенату Іспанії.

Законопроєкт був схвалений після запеклого голосування, за нього проголосували 140 сенаторів, проти - 118.

Новий закон, який вилучає з іспанського кримінального кодексу злочин підбурювання до заколоту і пом'якшує покарання за нецільове використання державних коштів, має принести користь деяким лідерам каталонської незалежності, які були причетні до невдалої спроби відокремлення від Іспанії у 2017 році і переслідувалися за чинними на той час законами.

Серед них - колишній президент Каталонії і нинішній європейський депутат Карлес Пучдемон, який втік до Бельгії, щоб уникнути екстрадиції після невдалої спроби проголошення незалежності, і був звинувачений в Іспанії в підбурюванні до заколоту.

Згідно з новим кримінальним кодексом, заколот, за який раніше передбачалося максимальне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі, замінено на "громадські заворушення при обтяжуючих обставинах".

Максимальний термін ув'язнення за нецільове використання державних коштів знижується з 6 до 4 років, але лише у випадках, коли гроші не були привласнені з метою отримання особистої вигоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: