В ЄС привітали обрання 8 членів Вищої ради правосуддя, очікують на демонстрацію доброчесності

Четвер, 12 січня 2023, 16:02

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас привітав обрання восьми нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Про це він написав у Twitter, повідомляє "Європейська правда".

"Чудові новини від Всеукраїнського з'їзду суддів. Щойно призначено вісім нових членів Вищої ради правосуддя. Таким чином, ключові органи суддівського врядування можуть відновити роботу", - йдеться у повідомленні.

"Очікуємо, що реформована ВРП продемонструє верховенство права та доброчесність на практиці", - додав Маасікас.

12 січня делегати ХІХ позачергового з'їзду суддів України обрали усіх вісьмох членів ВРП за квотою від суддівської спільноти.

Обрання кандидатів від з'їзду суддів України дозволить розблокувати роботу Вищої ради правосуддя і поверне їй інституційну спроможність приймати рішення, позаяк з новообраними членами кількісний склад ВРП становитиме 15 осіб, а це необхідний кворум для роботи колективного органу.

Посли країн групи G7 у Києві очікували на ці призначення. Початок роботи ВРП є важливим кроком у судовій реформі України на її шляху до європейської інтеграції.

Формування Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії суддів згадані як ключова умова, пов’язана з наданням Україні статусу кандидата на вступ до ЄС і можливим відкриттям перемовин про вступ.

Нагадаємо, українці підтримують виконання вимог європейських інституцій для прискорення вступу України до Європейського Союзу.

Венеційська комісія похвалила Україну за процедуру очищення Вищої ради правосуддя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: