Борис Джонсон планує відвідати Україну

П'ятниця, 13 січня 2023, 07:42

Експрем’єр Британії Борис Джонсон планує поїздку в Україну, щоб відвідати президента Володимира Зеленського, незважаючи на занепокоєння серед високопоставлених консерваторів, що ця поїздка може підірвати авторитет чинного глави уряду Ріші Сунака.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

Колишній прем'єр-міністр повідомив друзям, що має намір відвідати Київ у найближчі місяці, щоб продемонструвати свою публічну підтримку країні проти російських агресорів.

Українські джерела також повідомили, що Джонсон "має намір" відвідати Київ, але поки що не мають "конкретної інформації" про дати. Вони сказали, що Зеленський і колишній прем'єр-міністр вважають один одного друзями.

Джонсон позиціонував себе як рішучий прихильник Зеленського під час свого перебування на посаді, підштовхуючи міжнародних союзників до надання більшої підтримки в перші дні війни. Британія надала значну економічну, гуманітарну та оборонну військову допомогу Україні, взявши на себе зобов'язання витратити щонайменше 2,3 млрд фунтів стерлінгів у 2023 році.

Будучи популярною фігурою в Україні, Джонсон часто телефонував своєму колезі у Києві, коли був прем'єр-міністром, хоча його звинувачували у використанні дзвінків як відволікаючого маневру, коли він стикався з черговою кризою вдома.

Даунінг-стріт не знає про заплановану поїздку, хоча урядові інсайдери заявили, що вони спокійні щодо того, що попередник Сунака представляє Британію таким чином.

Джонсон, як колишній прем'єр-міністр, отримає охорону, що фінансується платниками податків, під час закордонних поїздок на основі оцінки потенційної загрози. Очікується, що українці також забезпечать безпеку, як і всім іноземним високопосадовцям, які приїжджають з візитом.

Однак план Джонсона відполірувати свій авторитет на світовій арені після відходу з Даунінг-стріт був зустрінутий з деяким занепокоєнням у Вестмінстері, де союзники Сунака звинуватили його попередника в підриві авторитету прем'єр-міністра.

Тобіас Еллвуд, голова комітету з питань оборони Палати громад і колишній армійський офіцер, попередив Джонсона, що він не повинен "втручатися" в офіційні відносини між двома країнами.

Він сказав: "Будь-який високопоставлений гість із Заходу, звичайно, буде вітатися Києвом, і не в останню чергу колишній прем'єр-міністр, який був піонером військової допомоги Британії Україні з самого початку".

"Але здатність Росії переносити труднощі є більшою, ніж у Заходу. Путін переоснащує свою промисловість, щоб допомогти військовим зусиллям і мобілізує нові тисячі людей для великого весняного наступу" - зазначив Елвуд.

"Цей конфлікт далекий від завершення. Борис не повинен залишати жодних сумнівів у тому, що він повністю підтримує уряд, і його візит не повинен перешкоджати обміну повідомленнями або офіційним лініям зв'язку між Лондоном і Києвом" – додав він.

Нагадаємо, колишній глава британського уряду Борис Джонсон закликав західні країни терміново подивитися, що ще вони можуть зробити для підтримки України в надії закінчити війну проти Росії вже у 2023 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: