Уряд Данії судиться з ЄС через директиву про мінімальну зарплату

Середа, 18 січня 2023, 19:34

Уряд Данії в середу подав позов із вимогою анулювати директиву Європейського союзу про мінімальну заробітну плату.

Про це пише The Local, повідомляє "Європейська правда".

Данський позов був підтверджений Міністерством зайнятості в заяві для преси. Справа була очікуваною, оскільки вона була частиною політичної угоди коаліційного уряду, підписаної в грудні. Крайній термін для подання позову до Суду ЄС у Люксембурзі спливав у середу.

Позов про анулювання - це спроба домогтися скасування директиви на тій підставі, що вона суперечить Договору ЄС.

Директиву ЄС про мінімальну заробітну плату ухвалили в жовтні минулого року, але Данія і Швеція виступають проти неї, оскільки в цих двох країнах склалася трудова модель, згідно з якою заробітна плата встановлюється шляхом переговорів між профспілками і роботодавцями.

Єврокомісія заявила, що поважатиме данську модель і не примушуватиме країну до законодавчого закріплення мінімальної заробітної плати, але данський уряд хоче, щоб директива була повністю скасована.

"Важливо наголосити, що директива не змушує Данію запроваджувати мінімальну заробітну плату", - сказала міністр зайнятості Ане Халсбю-Йоргенсен.

"Але незважаючи на це, це випадок законодавства без прецеденту, що робить його принциповим. Ми наполягаємо на тому, що заробітна плата має встановлюватися в Данії, а не в ЄС", - сказала вона.

У міністерстві сказали, що процес може зайняти до двох років. Дату розгляду справи в Суді ЄС ще не визначено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: