Джонсон: "Усі сприймають Путіна з якимись забобонами, хоча підстав для цього немає"

коротко
Четвер, 19 січня 2023, 11:40

Якщо попросити пересічного українця назвати іноземного політика, що є безперечним другом України, то на одному з перших місць напевно почуєте прізвище Бориса Джонсона. 

Тож коли у щорічній премії "Української правди" з’явилася номінація "Друг України", Джонсон став одним із претендентів, а зрештою і її лауреатом. Цього тижня у Лондоні відбулося нагородження британського політика, після якого він погодився поспілкуватися з редактором ЄвроПравди Сергієм Сидоренком.

Ми підготували для вас запис цього інтерв’ю англійською (в оригіналі) та в українському перекладі. А для тих, хто віддає перевагу читанню, – матеріал Борис Джонсон: Я вірю, що Україна поверне Крим і Донбас, але Росія не розпадеться.

Коротко, про що говорив Борис Джонсон:

"У Британії усі є переконаними прибічниками України. Це помітно навіть на вулицях міст, де усюди розвішані українські прапори. 

Чому так? Я думаю, люди були просто шоковані тим, що агресор може просто так напасти на незалежну країну… Я не пригадую іншої настільки "чорно-білої" події, як напад Росії. Тут є добро і зло, права сторона і порушник. І правота тут – на боці України. Тому Україна має перемогти у війні. І Україна переможе!".

– Коли ви особисто зрозуміли, що Україна витримає цей напад?

– Маю визнати, що поради, які ми в уряді отримували перед початком вторгнення, коли понад сотню батальйонних тактичних груп зібралися на вашому кордоні, передбачали жахливі сценарії!

Якщо чесно, то вони [британська військова розвідка] вважали і говорили мені, що все завершиться за кілька днів! Що ніяк неможливо зупинити наступ Путіна і його танків на Київ довше ніж на тиждень!

Я сприймав це скептично, бо був у Києві, говорив з ветеранами війни на Донбасі і бачив, що ці хлопці воюватимуть.

І я про це сперечався з іншими європейськими лідерами, друзями і колегами.

– А як це відбувалося?

Ми (уряд Великої Британії) вважали, що є тільки один вихід: Україні потрібен успіх, а Путін має програти. Тому на першій же зустрічі з ними [президентом Франції і канцлером Німеччини] я сказав: "Путін має програти". Але знадобився час, щоб усі інші погодилися із цим.

Вони щоразу казали: "Як це, от прям програти? Це ж занадто сильно для Путіна".

Чомусь усі сприймають Путіна з якимись забобонами, хоча підстав для цього немає. Але вони казали: "Ні, це надто сильно – говорити, що Путін програє. Треба знайти інші слова для цього". 

І я відповідав: "Ні, Путін має програти. А Україна має досягти успіху, що означає як мінімум відкинути Путіна з усіх територій, які він захопив з 24 лютого". 

Фундаментально альтернативи воєнному успіху України не існує.

– Що ж, Україна переможе. Ми не маємо в цьому сумнівів, ви також. Але що для вас є перемогою?

– Що ж, я скажу – хоча звісно ж, вирішуватиме Володимир Зеленський, – що найменшим мінімумом, за якого ви в принципі можете починати про щось говорити з росіянами, з Путіним, є варіант, що вони заберуться до лінії статус-кво, який був перед 24 лютого.

– Звучить песимістично. Це означає втрату Донбасу і Криму. Для українців це неприйнятний варіант.

– Зараз я це розумію. І особисто я вважаю, що Україна поверне все. Поверне Крим і Донбас

– Але чи підтримає це Захід? Чи підтримає Захід майбутню битву за Крим?

– Слухайте, давайте спершу допоможемо вам повернути Мелітополь, Маріуполь, Бердянськ і весь цей "сухопутний коридор".

І я ще маю дещо сказати.

Перед великою війною членство України в НАТО було взагалі поза розглядом… Але знайшлася одна людина, яка зробила неймовірну справу для наближення членства України в НАТО. І ця людина – Владімір Путін!

І до речі, він не тільки серйозно допоміг посилити національну гордість України та відчуття того, що Україна може зробити. Крім цього Владімір Путін також суттєво посилив НАТО! Make NATO Great Again!

– Якщо Кремль повернеться до ядерних погроз, чи не налякає це Захід? 

– Що стосується ядерних речей – ми надіслали чіткий аргумент Путіну, і він його почув.

– Ви взагалі виключаєте ядерний удар?

– Я вважаю, що імовірність цього зникаюче мала…

У разі ядерного удару Захід, я вважаю, буде змушений завдати удару відплати. І ми про це Путіна повідомили.

– Але неядерною зброєю?

– Про ці деталі краще не говорити.

Повний матеріал читайте на сайті Борис Джонсон: Я вірю, що Україна поверне Крим і Донбас, але Росія не розпадеться.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: