Естонія закличе країни ЄС дотримуватись паритету в кількості дипломатів з РФ

Понеділок, 23 січня 2023, 13:40

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що закличе країни-члени ЄС дотримуватися принципу паритетності в дипломатичних відносинах із Росією, згідно з яким кількість дипломатів в обох країнах має бути однаковою.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ERR.

"Естонія не відступить від принципу паритетності, про який ми повідомили Російській Федерації", - сказав Рейнсалу.

Росія ухвалила рішення знизити рівень дипломатичних відносин з Естонією до тимчасового повіреного у справах, у зв'язку з чим послу Естонії в РФ Маргусу Лайдрі наказано покинути Росію до 7 лютого 2023 року.

За словами Рейнсалу, це означає, що російський посол також покине Естонію до цього терміну. Наразі не відомо, чи перейдуть обов'язки тимчасового повіреного у справах Естонії в РФ до когось зі співробітників естонського посольства, чи для цього відправлять нового дипломата з Таллінна.

"Це вже практичне рішення, яке міністерство закордонних справ виробить найближчим часом. Але тимчасовий повірений у справах обов'язково візьметься до виконання цих обов'язків у Москві", - сказав Рейнсалу.

Міністр додав, що він наразі бере участь у нараді глав МЗС країн-членів ЄС, яких він поінформує про російський крок. "І я обов'язково закличу й інші країни дотримуватися запровадженого Естонією принципу паритетності", - сказав він.

У російських посольствах у більшості європейських країн працює більше дипломатів, ніж у посольствах цих країн у Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.