Як Швейцарія змінює власні принципи для перемоги України

Аналітика коротко
П'ятниця, 27 січня 2023, 19:15

Після місяців внутрішніх дебатів та тиску з боку європейських партнерів нейтральна Швейцарія зробила перший крок до того, щоб дозволити реекспорт власної зброї в Україну.

Дуже символічно, що таке рішення парламентської комісії з політики безпеки було оприлюднене 24 січня – у той самий день, коли з’явились новини про те, що Олаф Шольц дозволить експорт в Україну танків Leopard, а Джо Байден – танків Abrams.

І хоча до повного розблокування реекспорту швейцарської зброї ще далеко, можемо впевнено констатувати: крига скресла. Докладніше – у статті аналітикині Центру "Нова Європа" Маріанни Фахурдінової Крига скресла: як нейтральна Швейцарія схиляється до реекспорту озброєнь в Україну.

З першого дня повномасштабної війни Швейцарія засудила російське вторгнення в Україну та приєдналася до усіх пакетів санкцій ЄС (після тривалих дискусій такі кроки були офіційно визнані сумісними з нейтралітетом).

Проте більш радикальні кроки, як-от постачання зброї у воюючу країну, що підірвало б нейтралітет Швейцарії, ніколи не стояли на порядку денному.

Заборона надавати будь-якій із воюючих сторін озброєння або війська, а також здійснювати транзит військової техніки або військ інших країн через свою територію закріплені у швейцарському законі про нейтралітет.

У тому, що стосується реекспорту зброї, Швейцарія послуговується законом про військові матеріали. Згідно з ним, країни-покупці швейцарської зброї підписують декларацію про неекспорт, тобто зобов’язуються не передавати ці озброєння у треті країни без спеціального дозволу з боку Швейцарії.

Кожен такий запит на реекспорт розглядається в індивідуальному порядку Державним секретаріатом з економічних питань (SECO), однак у випадках, які можуть мати значні наслідки для зовнішньої та безпекової політики Швейцарії, як-от війна в Україні, – таке рішення ухвалює Федеральна рада (уряд). Обидва при цьому все одно керуються законом.

Впродовж 11 місяців великої війни Данія, Німеччина та Іспанія неодноразово звертались до Швейцарії з проханням дозволити їм реекспортувати швейцарську зброю в Україну – і незмінно отримували відмову.

Та попри зовнішню незламність, у країні ледь не з першого дня кипіли внутрішні дебати.

Відчуваючи загрозу того, що "Швейцарію припинять сприймати як надійного партнера у західному альянсі цінностей", парламентарі нарешті запустили процес послаблення законодавства.

24 січня українські та світові медіа зарясніли заголовками на кшталт того, що Швейцарія ледь не вже розблокувала реекспорт своєї зброї в Україну та поступилася нейтралітетом.

Це не зовсім так! Рішення, оприлюднене на сайті швейцарського парламенту, є лише першим кроком та не означає негайного внесення змін у швейцарське законодавство.

Проте воно дуже важливе та показове.

Усе почалось із того, що швейцарські депутати зареєстрували у парламенті два документи: депутатську ініціативу №23.401 та пропозицію №23.3005.

Обидві мають на меті внести зміни до закону про військові матеріали та розблокувати реекспорт озброєнь до України, утім, у дещо різний спосіб.

24 січня обидва документи підтримав профільний комітет нижньої палати парламенту (Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії, SiK-N).

Це далеко не кінець шляху – далі їх має розглянути профільний комітет верхньої палати парламенту (Комісія з політики безпеки Ради кантонів, SiK-S). Після цього обидва документи можуть піти далі – однак різними шляхами.

Ініціатива зрештою направляється у парламент (Федеральні збори) та має призвести до винесення питання на голосування. Пропозиція ж направляється в уряд (Федеральну раду), який зі свого боку повинен подати у парламент пропозицію відповідних законодавчих змін.

Ймовірно, депутати використали обидва механізми та заклали у них два різні формулювання, щоби подвоїти шанси на успіх свого задуму.

Які типи швейцарських озброєнь теоретично могли б бути надані Україні, якщо Берн таки дасть зелене світло реекспорту?

Перш за все, Швейцарія є виробником бойових броньованих машин Piranha – саме 22 БМП Piranha III Данія не змогла реекспортувати в Україну у червні (зрештою машини потрапили до сусідньої Молдови).

Крім цього, Швейцарія – виробник 35-мм боєприпасів для німецьких зенітних самохідних установок Gepard, які Німеччина закупила багато десятиліть тому і які має на озброєнні Україна.

Насамкінець, попри повільний рух до розблокування реекспорту зброї, Швейцарія залишається відданим другом України. Не секрет, що з початку війни Швейцарія надіслала в Україну тонни гуманітарної допомоги та не один транш фінансової підтримки (останній – обсягом 100 млн швейцарських франків).

Війна в Україні змусила пробудитися Швейцарію, яка тривалий час перебувала у "теплій ванні" власного нейтралітету.

Докладніше – у матеріалі Маріанни Фахурдінової Крига скресла: як нейтральна Швейцарія схиляється до реекспорту озброєнь в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.