Італія уклала з Лівією газовий контракт на $8 млрд

Неділя, 29 січня 2023, 13:22

Італійська енергетична компанія Eni та Національна нафтова корпорація Лівії в суботу підписали контракт про видобуток газу вартістю вісім мільярдів доларів, спрямований на збільшення поставок енергоносіїв до Європи.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Контракт, підписаний під час візиту до Тріполі прем'єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, передбачає збільшення видобутку газу для внутрішнього ринку Лівії та на експорт за рахунок розробки двох морських газових родовищ.

Видобуток почнеться в 2026 році і досягне 750 мільйонів кубічних футів на добу.

"Ця угода дозволить здійснити важливі інвестиції в енергетичний сектор Лівії, сприяючи місцевому розвитку та створенню робочих місць, а також посилюючи роль Eni як провідного оператора в країні", - заявив виконавчий директор Eni Клаудіо Дескальці.

Італія вперше за майже 50 років не імпортувала газ із Росії протягом тижня

За словами керівника Національної нафтової корпорації Лівії Фархат Бенгдари, що газовий контракт розрахований на 25 років і стане "найважливішою новою інвестицією в енергетичний сектор Лівії" за останню чверть століття.

Як зазначає Reuters, досягнуті домовленості можуть бути підірвані внутрішнім конфліктом в Лівії, який розділив країну між конкуруючими фракціями, що змагаються за контроль над урядом і оскаржують претензії одна одної на політичну легітимність.

Як відомо, через повномасштабний напад Росії на Україну європейські країни все більше прагнуть замінити російський газ енергоносіями з Північної Африки та інших країн.

Італія, яка до 2022 року імпортувала понад 40% природного газу з Росії, вже уклала контракти про постачання газу з Алжиром і Конго. Італійська державна компанія Eni розраховує позбутися залежності від "Газпрому" у 2024 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.