Українця судять у Франції за крадіжку картини вартістю 1,5 млн євро, знайденої в Києві

Понеділок, 30 січня 2023, 16:38

Громадянин України постав перед судом у Франції за звинуваченням в організації крадіжки картини вартістю 1,5 млн євро, знайденої в одному з київських будинків через рік після того, як вона зникла з музею в Нансі.

Про це пише The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Робота Поля Сіньяка "Порт Ла-Рошелі" зникла з Музею образотворчих мистецтв у Нансі, на північному сході Франції, у 2018 році.

Співробітники музею виявили порожню раму на стіні після того, як троє людей зняли полотно за допомогою канцелярського ножа, згорнули його і вийшли з музею, сховавши під плащем, який був на одному з них.

 

Картина, розміром 46 см на 55 см, здавалося, зникла безслідно, аж поки через рік київська поліція не провела обшук у будинку підозрюваного, який, як стверджувалося, був пов'язаний із вбивством. Під час обшуку його будинку в українській столиці неназваний підозрюваний сказав, що в шафі знаходиться цінна картина, і порадив поводитися з нею обережно.

На допиті він, як повідомляється, вказав на свого співвітчизника, 64-річного Вадима Гужву, який на той час перебував в австрійській в'язниці після того, як був засуджений за крадіжку картини Ренуара у Відні в листопаді 2018 року. Після звільнення у червні 2020 року він був екстрадований до Франції.

У лютому 2021 року картину повернули з України до Франції.

Гужва, колекціонер творів мистецтва, заперечує свою причетність до крадіжки і стверджує, що його підставили. Його адвокат Саміра Будіба заявила, що обвинуваченому "є що сказати" суду.

"Його немає на плівці з камер спостереження. Все, що ви можете побачити - це три людини, яких неможливо ідентифікувати. Все, що показано на відео, - це момент викрадення картини, але це все. Його звинувачують у крадіжці картини у Франції, що дивно. Не заглиблюючись у російсько-український конфлікт, він каже, що це змова", - сказала Садіба.

Гужву також звинувачують в інших крадіжках, включаючи зникнення картини Ренуара з французького аукціонного дому в Паризькому регіоні в 2017 році, крадіжку двох творів мистецтва з аукціонного дому в Версалі та картини з Безьє на півдні Франції в 2018 році.

"Що нас здивувало, то це те, наскільки нехитрою була крадіжка. Це було так просто", - сказав Франсуа Перен, прокурор Нансі, коли два роки тому картину Сіньяка повернули до Нансі. "На них були головні убори, але вони діяли з відкритими обличчями, увійшли через головний вхід і вийшли через ті ж двері".

Картина "Порт Ла-Рошелі", написана в 1915 році, є частиною серії, що складається з портів Ла-Рошелі, Марселя, Сен-Тропе і Роттердама.

Очікується, що судовий процес триватиме два дні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.