Суддя ЄСПЛ прогнозує швидший розгляд справи про Велику війну, ніж про Крим і Донбас

Вівторок, 31 січня 2023, 16:43

В Європейському суді з прав людини є розуміння важливості справи про Велику війну, тому вона буде рухатись швидше ніж справи щодо Криму і Донбасу.

Про це у розмові з "Європейською правдою" заявив суддя ЄСПЛ Микола Гнатовський.

"Крим, Східна Україна – ці дві міждержавні справи пройшли етап прийнятності. Обидві визнані прийнятними і відповідно процесуально суд значно попереду з цими справами, ніж зі справою про Велику війну" - зазначив він.

"Водночас всі розуміють, наскільки важлива справа про Велику війну, тому я буду очікувати, що вона буде рухатися значно і значно енергійніше, ніж попередні справи. Всі вчаться на своїх помилках, і Європа в усіх питаннях - і політичних, і економічних, і військових – дорослішає щодня. З точки зору вирішення європейських юридичних питань також це дорослішання відбувається" - пояснив суддя.

За його словами, в ЄСПЛ є розуміння, що він має ставати арбітром у міждержавних справах.

"Переважна більшість заяв, які подані проти України, вони стосуються так чи інакше збройного конфлікту. Вони подані або тільки проти України, або – є така поширена у юристів практика – подавати одночасно проти двох держав, України і РФ, хай ЄСПЛ розбирається, хто більше винний"  - пояснив він.

За словами судді, проти України таких справ понад 7 тисяч. Він наголосив на потребі того, щоб ці справи розглядалися максимально швидко і ефективно.

"Зараз зрозуміло, що у зв’язку з прогресом міждержавних справ з’являється така можливість" - сказав Гнатовський.

Як повідомляла ЄвроПравда, Європейський суд з прав людини визнав дату початку контролю РФ на окупованому Донбасі.

Детальніше про значення рішення читайте у статті: Донбас іде за Кримом. ЄСПЛ ухвалив перше рішення проти РФ щодо окупації Сходу України.

Детальний аналіз ухваленого рішення читайте на сайті "Європейської правди" ближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: