США призначать спецпредставника з питань Білорусі

Вівторок, 31 січня 2023, 22:37

Сполучені Штати планують призначити спеціального представника з питань Білорусі, який буде взаємодіяти з білоруською опозицією – наразі невідомі строки й кандидатури, що розглядаються.

Як повідомляє "Європейська правда", про це було оголошено на зустрічі лідерки об’єднаної білоруської опозиції Світлани Тихановської та помічниці державного секретаря США Робін Даніган.

Зазначається, що Даніган і Тихановська обговорили дії щодо недопущення участі представників офіційного Мінська в Раді Безпеки ООН як тимчасового члена і водночас участь представників опозиції в Генасамблеї ООН і заходах "Групи семи".

Також представники Держдепу запевнили білоруську сторону в подальшій однозначній підтримці демократичних сил, було обговорено й візит Світлани Тихановської до Вашингтона, який може відбутися навесні 2023 року.

Своєю чергою лідерка білоруської опозиції розповіла представникам Держдепу США про ситуацію з політв'язнями та умови у в'язницях, останні суди, переслідування журналістів та активістів, висловила свою оцінку можливої участі армії Білорусі у війні проти України.

У Білорусі заочно відкрили кримінальну справу проти Тихановської та інших лідерів опозиції

Сторони обговорили вироблення нової проактивної стратегії щодо Білорусі, яка могла б включати заходи щодо захисту незалежності країни і виведення російських військ, подальшої ізоляції режиму Лукашенка, а також підтримку демократичних змін. Йшлося про можливості щодо проведення міжурядової зустрічі країн, які підтримують білоруську опозицію.

Раніше в січні Сполучені Штати ввели візові обмеження щодо 25 осіб, зокрема законодавців, за підрив демократії в Білорусі із використанням політично мотивованих судових процесів, таких як справа лідера опозиції у вигнанні Світлани Тихановської.

Нагадаємо, Світлана Тихановська балотувалася на виборах президента Білорусі 2020 року замість чоловіка Сергія, якого було затримано під час передвиборчої кампанії та в грудні 2021-го засуджено до 18 років ув’язнення.

Вибори 2020 року були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка, який влаштував репресії проти незгодних протестувальників. Відтоді Тихановська перебуває за кордоном, де здійснює фактичну політичну діяльність як визнана низкою західних держав легітимна представниця Білорусі.

Минулого року Тихановська оголосила про створення "колективного виконавчого органу" – Об'єднаного перехідного кабінету, а також запропонувала Зеленському встановити дипвідносини з ним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.